КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Цветослав Цачев: Икономиката е забавена и има нужда от наливане на пари

„Икономиката е забавена и има нужда от две неща – пари, с които хората и фирмите да изкарат периода на извънредно положение и карантина, и фирмите да получат необходимите ликвидни средства, за да стартират работата си след това“. Това каза пред БНР финансовият анализатор Цветослав Цачев и уточни, че трябва да има и механизъм за наливане на капитал в тези фирми, които няма да могат да се справят: „Това нещо се случи в САЩ – преди епидемията да се развихри, те вече имаха готов пакет с мерки. В България все още нямаме това“. 

Пред БНТ анализаторът коментира т.нар. 9-месечен мораториум:

„Ако българинът си представя, че 9 месеца няма да плаща, не трябва и да тегли през тия 9 месеца пари. Защото, ако теглим през тези месеци пари, банките ще спрат да работят. Те не могат да осигуряват достатъчно количество пари без подкрепа“. 

Според него липсва позицията на БНБ, която да излезе и да каже: „Ето ликвидност за всички, независимо по кои канали отиват, т.е. пари. Буквално пари. Ние не знаем състоянието на банките към момента дали за последния един месец не се е влошило, най-вероятно, и това вече се усеща в много бизнеси. И как и те ще излязат след една такава банкова ваканция 9 месеца“.    

Той коментира, че след 12 години световен подем в икономиката, у нас има бизнеси, които не са здрави и които няма да оцелеят през тези времена: „които и не бе трябвало да оцелеят“, уточни финансовият анализатор и даде пример:

„Имаме едно огромно строителство и най-вероятно балон на цените на имотите, които не са рационални по отношение на доходите“.

По думите му сега стои един голям въпрос:

„Защо трябва банковата система или държавният бюджет, или спестяванията на всички хора и фирми, които разсъждават рационално и могат да преживеят тази криза, да платят за всички? Този въпрос сега стои – хем да се помогне на хората и бизнеса, хем в същото време да не пострадат и тези, които са в по-добро състояние, и те ще бъдат в по-добро състояние през 2021-ва и нататък“, съобщава БНР.

Снимка: БНТ