Спорт

ЦСКА София надви 10 от Пирин

Отборът на ЦСКА София надви гостуващия Пирин (Благоевград) с 1:0 в мач от петия кръг на първа футболна лига и записа победа в първото си домакинство от началото на сезона, след като три от срещите на „червените“ бяха отложени заради участието им в европейските клубни турнири. Жорди Кайседо (39) реализира единствения гол, а след почивката пропусна и дузпа. Гостите завършиха мача в намален състав, след като в 42-ата минута Станислав Манолев бе изгонен заради удар в лицето на Тибо Вион, което предизвика грозни сцени и разправии на терена. При напускането на терена Манолев отправи реплика към Амос Юга и това възпламени страстите. Съдията Димитър Димитров показа жълти картони на Станислав Костов, Амос Юга, както и на двамата треньори.

Треньорът на „армейците“ Стойчо Младенов направи четири промени в своя състав в сравнение с избраниците му в първата среща срещу Виктория Пилзен в първия плейоф на Лигата на Конференциите. Тибо Вион игра на мястото на Иван Турицов, Християн Петров смени Брадли Мазику. Асен Дончев започна вместо Жеферсон, а Хамза Чатакович бе титуляр на мястото на Греъм Кери. Турицов и Мазику дори не бяха в групата за двубоя.

Преди началото на мача легендата Димитър Якимов получи почетен плакет, букет и подарък от ЦСКА в знак на уважение за своя 80-ти юбилей.

Пирин създаде напрежение пред вратата на Густаво Бусато в 28-ата минута, когато Станислав Манолев навлезе в наказателното поле и шутира, но Бусато се намеси и изби в корнер. Секунди по-късно Светослав Дяков фаулира Вилдсхуд пред наказателното поле и получи жълт картон. В 32-ата минута Хамза Чатакович чукна топката към Тибо Вион, който шутира от разстояние, а Петър Петров изпусна топката и Жорди Кайседо направи сериозен пропуск с неточен удар.

В 39-ата минута Георги Йомов финтира защитник на границата на наказателното поле и центрира перфектно за Жорди Кайседо, който засече с глава и от близка дистанция се разписа за 1:0. Пет минути след почивката Димитър Димитров свири дузпа за ЦСКА София, след като Станислав Костов игра с ръка в наказателното поле. Ситуацията бе разгледана с ВАР, тъй като реферът първоначално не посочи бялата точка, но промени мнението си, а Жорди Кайседо пропусна дузпата, след като Петров спаси удара му. Вратарят на Пирин отчая Кайседо и в 58-ата минута, когато изби топката след диагонален удар на нападателя.

В 65-ата минута Пирин направи грандиозен пропуск, след като Красимир Станоев навлезе опасно в наказателното поле и шутира неточно над вратата. Четири минути по-късно Хамза Чатакович шутира силно от дистанция и топката разтресе напречната греда. Последваха неточни удари на Жеферсон и Амос Юга. В 86-ата минута Антон Карачанаков шутира от пряк свободен удар и Густаво Бусато спаси. Стражът на „армейците“ се намеси и в добавеното време след удар на Стилиян Николов.

След успеха си ЦСКА е на шеста позиция с 6 точки от две срещи, а Пирин е 11-и с 3 пункта от четири мача./БНР/

сн. sporta.bg