Новини

„Шандор Петьофи“ Хасково отбеляза Гергьовден с онлай тържество

С онлайн тържество отбелязаха Денят на храбростта и българската армия учениците от хасковското ОУ „Шандор Петьофи“. Честването е излъчено в образователната платформа майкрософт тиймс.

Виртуалното пътешествие събра многобройни лайкове и споделяния в социалните мрежи.

В специалното предаване „Междучасие“, което отразява ученическия живот в извънредното положение, децата влизат ролята на репортери. С преки вкючвания от различни точки те представят традициите и обичаите по Герьовден.

„В нощта срещу празника, преди първи петли, хората от селото се къпят в утринна роса за здраве“, разказва баба Веси от Войводово, която е една от интервюираните. Първото яйце от миналогодишния Великден се заравя в земята, за да са плодородни нивите. Най-ранобудният в къщата излиза да набере коприва, с която удря по ходилата останалите членове на семейството, за да не ги застига злото. На този ден по традиция всички от семейството се люлеят на люлка за здраве.

Репортерът Ивка от 6 клас показва ритуала „Топене на китки“, които се извършва в деня преди Гергьовден. Неината съученичка Боряна разказва легендата за свети Георги. Учениците са интервюирали и млад овчар, които обяснява какво трябва да има на масата на този ден.

В тържеството са включени песни и стихотворения, с които децата поздравяват всички празнуващи и им пожелават здраве и плодородие.