Коментари

Явор Дачков: Намесата на американците в България си е съвсем реална

„Промяната“ е капитулирала тотално пред Борисов.“

Това заяви пред БНР журналистът Явор Дачков.

„ГЕРБ искат да направят правителство с ПП. По-трудно е да се каже какво иска ПП. Траекторията на „Промяната“ – тя стана водеща политическа сила благодарение на говоренето срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, спечели управление, свали се сама, защото се оказа абсолютно неподготвена да управлява. Затова днес са в изолация. Най-голямата червена лампа за тяхната некомпетентност е бюджетът – с почти 7% дефицит. Това с бюджета е огромна дупка, огромен проблем“, каза Дачков.

„Те сами показаха, че не могат да управляват. Иначе сега всички останали сили срещу ГЕРБ щяха да ги подкрепят тях и да се приключи с Бойко Борисов. Стана обратното – оказа се, че Кирил и Асен са в изолация, а Бойко Борисов командва парада. (…) Много хора го подценяваха през годините и продължават да го подценяват. Но той е един от най-добрите политици, ако гледаме това, което играе в политическата игра. Има няколко „университета“ – като се започне от улицата и СИК, мине се през Тодор Живков и царя. След това главен секретар, кмет. Това е човек с изключителен опит. Накрая ПП излязоха и казаха, че с мафията ще правят съдебна реформа. Те не могат да направят правителство с Борисов, но са готови с мафията, както наричат ГЕРБ, да правят съдебна реформа. Това ми се вижда абсолютен нонсенс“, посочи той.

Според Дачков на лидерската среща на ГЕРБ с ПП-ДБ от „Промяната“ и ДБ са се държали с Борисов като „с баща, учител, директор, който ги е хванал в междучасието да пушат“, а езикът на тялото е показвал „абсолютна капитулация на ПП пред ГЕРБ“.

С поведението „хем сме с ГЕРБ, хем без ГЕРБ“ пак отблъскваш електорат. Ще се окаже, че местните избори не са сигурни за ПП и ДБ, отбеляза Дачков. По думите му те са в позиция lose – lose, на губещи, каквото и да изберат.

ДБ и самият Христо Иванов отдавна искат да направят коалиция с Бойко Борисов, защото разбират, че всеки следващ път ще преговарят с Борисов от позицията на по-слабия, коментира Явор Дачков в предаването „Политически НЕкоректно“.

„ДБ ще ритне тази коалиция след местните избори. ПП не е никаква партия, нямат никакви структури. Те са политическа пирамида, основана за инкасиране на власт и пари. Те са стартъп, политически.“

Явор Дачков прогнозира, че „ако сега ПП не направят легално управление с Борисов, на следващите избори ще отидат като трета политическа сила да се молят на Борисов да ги вземе в управлението, защото „Възраждане“ ще ги е била“.

Той допълни, че „ПП шиканират и предлагат имена, които ГЕРБ няма да приеме, а Борисов е толкова опитен, че ще затъват все повече и повече“.

„Възраждане“ растат непрекъснато, не изведнъж, както беше Слави Трифонов и „Промяната“, а еволюционно и хората ги наблюдават внимателно, защото са лъгани, отбеляза Дачков.

„Но те се държат последователно и това им е играта. Костадин Костадинов е доста опитен политик. Ако Каракачанов не беше толкова суетен и го беше оставил да оглави ВМРО, сега нямаше да има „Възраждане“, щеше да има едно голямо ВМРО, което е запазена марка отдавна в политиката. Костадинов е подготвен, дразни нарочно опонентите, защото това го държи на повърхността. Събира все повече хора. При него проблемът е, че засега е само той, липсва плътността на експертите, които ще управляват и е хубаво да се уплътни техния образ. „Възраждане“ е необходима на българската политическа система, защото има поне една партия, която не е с американското посолство. Такава партия трябва да има и фактът, че е единствената, която расте, трябва да светне в главите на всички, които са много цензори, много либерали, много демократи, че има нещо гнило в българската публичност.“

Запитан за ролята на американския фактор журналистът изрази мнение, че целите се постигат, а натискът оказва влияние. Според него доказателство за това е, че Борисов отдавна – още в предишния парламент, щеше да е направил коалиция с други партии, но американското посолство иска „и другото му крило – ПП и ДБ, в джаза, за да знаят, че са сигурни в евроатлантическата коалиция и оттам идват всичките тези сгънки“.

„Те постигат своя интерес. Каквото и да говорим, е смешно, защото е очевидна намесата на американското посолство в България. Намесата на американците си е съвсем реална, но тя не е груба – такава, че да не можеш да лавираш и да правиш собствена политика, както го прави Орбан. Костадин Костадинов има такава претенция. В един момент може да влезе в играта. Трябва да има ново поколение политици, които не са зависими от Щатите и техните списъци.“/БНР/

Коментарът пред БНР направи Явор Дачков, журналист