Коментари

Ян. Стоилов: 3 месеца за анализ на спецпрокуратурата и спецсъдилищата са много

„Аз се опитвам да се намери рационалното решение, затова беше и моето настойчиво предложение, което Висшият съдебен съвет одобри, да се направи анализ за дейността на специализираните институции от тяхното създаване до сега – това са приблизително десет години, достатъчно време, за да се подходи непредубедено и да се стъпи върху реалните факти.

Мнозинството във Висшия съдебен съвет смятат, че тази дейност трябва да продължи поне 3 месеца, за да се стигне до необходимия резултат. За мен това време е прекалено дълго, защото фактите могат да бъдат събрани и след като критериите са установени от двете колегии, резултатите да бъдат дадени някъде към началото на август, когато би трябвало да заработи новият парламент, за да може той да разполага с необходимата информация.

Надявам се на конструктивен подход, аз съм готов също да предоставя като министър на правосъдието на всеки от тези органи информацията, която се съдържа при нас, за да могат те да подготвят своите доклади. Според мен с критериите няма голям проблем, разминаванията могат да са незначителни на фона на общата картина“.

Коментарът е на правосъдния министър Янаки Стоилов пред БНТ