БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

10 язовира ремонтирани незаконно. Половин милиард го няма

10 язовира са били ремонтирани против всички правила, действащи у нас. Това става ясно от проверка на МВР, която е предоставена и на прокуратурата. До този момент обаче от държавното обвинение запазват пълно мълчание за скандалния начин, по който са били извършвани ремонтните дейности по времето на ГЕРБ.

Става въпрос за следните язовири – “Пазар дере”, “Злати Войвода 3”, “Злати Войвода 4”, “Сакма дере”, “Винарско”, “Мънгови ливади”, “Найден Герово”, “Генерал Николаево 3”, “Ястребово” и “Хаджимитрово”.

Вследствие на одита става ясно, че за да се избегне процедурата за обществени поръчки дейността е предоставена да се осъществи от Държавната консолидационна компания (ДКК). Тя на свой ред пък предоставя ремонтът на дъщерното си дружество “Монтажи” ЕАД. Установява се, че въпросната фирма няма ресурс както да се справи със задачата, така и да се разпростре на територията на над 40 общини, където се намират водоемите. 

За целта “Монтажи” решава да наеме строителна механизация по места. Още от тук намирисва, че в случая се е действало на принципа, на който се е строила АМ “Хемус” и други значими обекти. Най-куриозното е, че сумите по договори между ДКК и “Монтажи” са преведени на 100% авансово. От своя страна”Монтажи” възлага на база сключени рамкови договори изпълнението на подизпълнители. По този начин “се създава риск от порочни практики. Има също така предпоставки за неефективен контрол при упражняване правата на държавата в управлението на двете дружества”, констатира вътрешен одит към Министерство на икономиката през юли 2021 г. 

И друга проверка е констатирано, че се залагат цени на ремонтите на много по-ранен етап преди проектирането, което също се смята за огромен проблем. 

“Строителните фирми се финансират с авансово предвидени средства, без наличие на дейност. Договорите за обследване и проектиране са сключени след договорите за строително-монтажни работи или на същия ден, като по този начин отново се залагат неадекватни цени за ремонти”, категорични са проверяващите от икономическото министерство. 

В друг одитен доклад пък отново от средата на 2021 г. се налага следният извод: 

“Половин милиард публичен ресурс от централния бюджет са предоставени за ремонт и реконструкция на язовири, язовирни стени и съоръжения на ДКК. Възлагайки изпълнението на дъщерното си дружество “Монтажи”, контролът върху публичните средства се загубва. Така възможността за публичен контрол върху тези средства престава да съществува”. 

Инспекторите недоумяват защо ДКК изобщо предоставя дейността на търговското дружество. 

“Ако мотивът за това управленско решение е бил, че ДКК само по себе си и чрез дъщерните си дружества притежава експертност и ресурс да извърши въпросните дейности, се установява, че това не е така. Доказателство е огромният брой договори на “Монтажи” с подизпълнители за строителство, проектиране и наем на техника. Това решение поражда съмнения за целенасочено избягване на нормите за обществени поръчки и процедурите по контрол на публичните средства”. 

Общините поетапно са изпратили допълнителна информация за въпросните ремонти. Всички звучат по един и същи начин – че те са направени без одобрени инвестиционни проекти и без издадени разрешения за строеж. 

Данните, до които МВР е достигнало, но прокуратурата мълчи поставят на дневен ред отново въпросът дали държавното обвинение не е разпънало чадър над съмнителни дейности, извършвани по времето на ГЕРБ и за които са плащани огромни държавни средства. ФрогНюз ще продължи да следи темата и ще ви информира за поведението на прокуратурата. 

По случая са работили не само МВР, но и ДНСК, Министерство на икономиката, АДФИ и общините./Фрогнюз/

снимката е илюстративна