България

17 области на страната с общо 315 хиляди жители са засегнати от воден режим

Заради водния режим в Перник, Ловеч и Плевен в Народното събрание бяха изслушани министърът на околната среда и водите Нено Димов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. В Перник и Ловеч водният режим е наложителен, за да се гарантират необходимите количества вода в следващите 4 до 5 месеца, заяви Николай Нанков:

„Двете ВиК са длъжни да преустановят със съответни мотивирани предложения и със съответните заповеди на кметовете на двете общини водоподаването към двете населени места в определените часови диапазони, за да гарантират необходимите количества в рамките на следващите 4 до 5 месеца, за да можем да гарантираме нормалното, макар и преустановено в определени часови диапазон на денонощието водоподаване. В Перник въпросът не е бил трябва ли, или не трябва да има воден режим. Трябвало е да има воден режим, може би е трябвало да бъде въведен месец по-рано“.

В кулоарите на парламента Нанков коментира пред журналисти, че въведеният воден режим в Перник със спиране на водоподаването два пъти в денонощието не е ефективен и няма да гарантира водните количества до април, когато е снеготопенето. Той се позова на експерти на ведомството.  Режимът трябва да е за не повече от 7 – 8 часа веднъж в денонощието, подчерта той, като повтори предложението на министър Петя Аврамова отпреди няколко дни.

В понеделник ще е готова втората проба на водата в язовир „Долна Диканя“ за това дали е годна за пиене. Първа проба показа, че водата е заразена. Николай Нанков предупреди, че без изграждането на язовир „Черни осъм“, населението на Ловеч и Плевен е застрашено от воден режим и в бъдеще.

Екоминистерството е подписало договор за рехабилитация на мрежата за водоснабдяване в Перник, припомни ресорният министър Нено Димов. Той ще бъде изпълнен до 2021 година и ще преустанови загубите на вода, които са над 75%:

„Ще се намалят загубите на водата във водоснабдителните мрежи и ще бъде подобрено водоснабдяването на гражданите. По данни на регионалното прединвестиционно проучване в резултат от инвестициите във водоснабдителната мрежа на ъгломерация в Перник и Радомир загубата на вода ще намалее с близо 2,8 милиона куб. метра. Ще се осигури непрекъснато водоподаване, ще се рехабилитират около 24 километра и ще се изгради около три километра нова инфраструктура за подаване на вода“.

Общата картина показва, че към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната или общо 315 хиляди жители са засегнати от воден режим, обобщи Николай Нанков.

Изслушването се проведе по настояване на парламентарната група на БСП.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обвини управляващите в безхаберие заради водния режим в различните области на страната:

„Да не би сега да идвате на власт и да ни казвате на нас какво е трябвало да стане. Защо не се случи десет години това „трябва“. Не ви е слънцето виновно, нито ВиК дружествата, нито кметовете, виновно е безхаберното и некадърно управление в последните години – десет, и безсилието на същото управление днес да реши проблема. Ми свиквайте, уважаеми българи, ще носите легени с години наред“.

Източник: БНР