2 551 прасета са закланите прасета в Хасковска област

2 551 прасета са доброволно заклани в общините от област Хасково, попадащи в 20-километрови санитарни зони около свинекомплекси. Не е окончателно готова справката за „задните дворове“, които подлежат на подпомагане от Министерството на земеделието. Данните трябва да постъпят най-късно днес до 17,00 часа, предупреди днес областният управител на област Хасково Станислав Дечев.

На заседание на Областната епизоотична комисия днес стана ясно, че кметовете на населени места все още не са готови с окончателните списъци на животните и стопаните, подлежащи на подпомагане.

До края на деня те трябва да внесат списъците, на базата на които от 1 септември 2019г. Министерството на земеделието чрез Областните дирекции по безопасност на храните ще започне да изплаща по 300 лева за дезинфекция на задни дворове, където са отглеждани и заклани прасета.

По време на срещата стана ясно, че проблем е, че част от стопаните нямат банкови сметки. Те имат и притеснението, че като получат парите в началото на септември, няма да могат да отглеждат животни през следващата година в обекта си. Затова и най-вероятно имало хора по селата, които отказали да се запишат в списъците. За тях бе съобщено, че няма да получат средства.

На територията на област Хасково няма регистрирани случаи на африканска чума, както по диви, така и по домашни прасета.

Снимка: Taran.news