Новини

2 700 са избягали от лагера в Харманли, службите не знаят нищо за тях

Около 2 700 са избягалите бежанци от лагера в Харманли от началото на годината. За тях службите не знаят нищо. Това обявиха днес от ръководството на Държавната агенция за бежанците. В лагера пристигнаха депутатите от парламентарната група за контрол на службите. Според председателят й Десислава Атанасова повод за визитата им е, че има информация, че мигрантския поток към България е засилен.

Избягалите мигранти не са се явявали на сутрешните проверки. Сега в лагера в Харманли има 748 души. Според Десислава Атанасова в последно време нараства броят на мароканците, които влизат в страната ни.

Оказва се, че част от фургоните, които бяха осигурени с европейски средства, са незаконни. За тях няма издаден Акт 16 и те не са въведени в експлоатация.

Народните представители се срещнаха с част от бежанците, които се оплакаха от това, че се бавят документите им за статут, от еднообразна храна.

Пред журналисти Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира и т.нар бежанци от Украйна. Тя изрази становището, че не е редно българите, които плащат данъци, да бъдат ощетявани с почивки в държавните бази, а там да се настаняват украинци. Тя критикува политиката на правителството по отношение на идващите от Украйна в България.