Коментари

2019: Аристократите на духа, които ни напуснаха

През отиващата си година България се сбогува с истински аристократи на духа.

Знакови имена остават в 2019-а. Сред тях са актьорите Иван Ласкин, Стефан Данаилов и Стоянка Мутафова, поетът Любомир Левчев и геният на джаза Милчо Левиев. 

Иван Ласкин е може би най-известното дете в българското кино. Забелязват таланта му, докато стреля с прашки по софийските улици заедно със свои приятели. Ласкин става „Васко от седми Б клас“ във филма „Васко да Гама от село Рупча“ по сценарий на братя Мормареви. Освен като актьор, той беше известен и с острия си език. Обичаше да казва в интервюта, че не му пука от нищо. Приятелите му обаче твърдят, че му е пукало от много неща и това е било част от чепатия му характер. 

Васко да Гама от село Рупча си отиде на 48 години на Богоявление. 

На Цветница загубихме Виолета Гиндева, оставила в репертоара на Народния театър образите във „Вишнева градина“, „Котка върху горещ ламаринен покрив“, „Американска терапия“, „Крал Лир“ и „Всяка есенна вечер“. Почитателите на киното ще я запомнят от „Сватбите на Йоан Асен“, „Черните ангели“, „Иконостасът“. 

През октомври светът на музиката загуби Милчо Левиев – ученик на Панчо Владигеров, напуснал България през 70-те не съвсем легално и работил 20 години в Америка. Няколко пъти той е номиниран за наградите „Грами“, а името му винаги ще се свързва с джаза. Обичаше да казва, че „животът е игра, но изкуството – не“.

През есента загубихме и Любомир Левчев – автор на 30 поетични книги, 3 романа, есета и сценарии за филми. Той е сред най превежданите български писатели 58 негови книги са издадени в 36 страни по света. Има златен медал за поезия от Френската академия и е носител на голямата награда за литература на Сорбоната. 

В края на годината се простихме с двама от най-големите български актьори. 

Стефан Данаилов ни напусна след битка в болницата,продължила с месеци. Роденият през 1942 г. в София актьор прави дебют в киното през 1956 г., когато е едва 13-годишен. На 27 години влиза в ролята на майор Деянов от „На всеки километър“. Следват филмите „Князът“ и „Черните ангели“, но най-много хора помнят изявите му в театъра.

В деня, в който Стефан Данаилов трябваше да навърши 77 години, се простихме със Стоянка Мутафова. Тя почина на 97-годишна възраст, докато се възстановяваше след тежка операция. Госпожа Стихийно бедствие играе в продължение на повече от 70 години на сцената. Тя има над 100 театрални роли и над 30 роли в киното. 

Източник и снимка: БНР