Новини

5 електробуса заменят рейсовете в Хасково

5 електрически автобуси ще обслужват линиите на автобусите № 1 и 4 в Хасково и това ще става по нова транспортна схема, която се изработва в момента. Това съобщи днес кметът Станислав Дечев малко преди да бъде направена първа копка на зарядните станции за електроавтобусите.

Целта със замяната е да се подобри качеството на въздуха в областния град. Градоначалникът информира още, че в момента се провежда процедура за избор на доставчик на електробусите. Новите возила няма да дублират тролейбусите. Ще се движат от ЗММ до кв. „Болярово“ и от кв. „Македонски“ до жк. „Орфей“.

5 994 800 лв е стойността на проекта, от които 5 000 000 лв са безвъзмздна помощ, а останалите пари са осигурени от общината, обясниха от кметството.

Станислав Дечев се надява, че новият градски транспорт ще е по-бърз, по-ефективен и по-екологичен, а това пък ще накара гражданите и гостите на града да го предпочитат.

Електрическите автобуси ще се зареждат общо на 6 станции. Очакванията са, че след изтичане на проекта, 28 фувруари 2023 г, на тези станции ще могат да зареждат и собствениците на електрически автомобили.

снимки: община Хасково