България

Иска ли Иван Гешев импийчмънт на президента

Конституционният съд (КС) е образувал дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава. За съдия – докладчик по делото е определена Мариана Карагьозова – Финкова.

Как мотивира искането си обвинител номер едно – че „въпросът за установяване данни за извършено престъпление от страна на президента в рамките на предпроцесуална дейност на държавните органи не е бил предмет на изследване в теорията“, а въпросът бил от изключителна важност.

И как при сега действащата абсолютна неприкосновеност на президента се постига баланс между обществения интерес и интереса на евентуалните пострадали лица от една страна, и интересът за запазване на равновесието в институционалната система на властта – от друга.

Затова Иван Гешев пита: „Кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента въпреки имунитета му, какво следва да прави после с това разследване и що е то държавна измяна, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава“.

Текстът, на който той иска задължително тълкуване, е свързан с конституционната разпоредба, според която президентът и вицепрезидентът имат функционален имунитет, поради което те не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Иван Гешев смята, че не е достатъчно ясно какво се съдържа в конституционното понятие за “държавна измяна“ и в хипотезите, описани в Наказателния кодекс, глава първа – „Престъпления срещу републиката“, раздел първи – „Измяна“.

„Нормата е лаконична и не дава отговор на поставения въпрос“, пише до конституционните съдии той.

Иска и тълкуване на разликата между понятията „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“.

Обвинител номер едно поставя въпросът и дали имунитетът пази президента и вицепрезидента за деяния в личния им живот – според него – не.

„След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитието по образуваното дело“, заявяват от прессекретариата на държавния глава, като подчертават, че „само Конституционният съд може да тълкува Конституцията“, е отговорът на президентството.

Източник: БНР