КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

US дипломат с унищожителна критика към България

Олигархично влияние, конфликт на интереси, злоупотреби с държавни ресурси и липса на медийна независимост са сред причините България да бъде считана за най-корумпираната държава в Европейския съюз, смята американският прокурор в София Джесика Ким. Според нея няма политическа решителност за решаване на този проблем.

„Хората с връзки стават все по-богати и нарушават законите безнаказано. Значителна липса на политически интегритет и недостатъчна прозрачност на различни нива на политическата система подкопават върховенството на закона с години. Стъпките за подкопаване на независимостта на съда отслабиха възможността на България да преследва корупцията по високите етажи“, смята тя

Българските лидери знаели добре какво е необходимо за промяна, но малко е направено в тази посока. Според Ким съдебната власт у нас не е независима. Освен това са предприети редица стъпки за нейното подкопаване, които са довели и до отслабване на наказателното преследване срещу корупцията по високите етажи. Тя подчерта, че прокурорът и съдията са две отделни професии и че в САЩ държавното обвинение е в изпълнителната власт. Според нея окончателното разделяне на Висшия съдебен съвет на две отделни институции за съдии и прокурори ще гарантира по-голяма независимост на съда. На българите им липсват сигурност и увереност, че законът ще ги третира справедливо и еднакво. Външните инвеститори също искат това. 

Коментирайки доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, Ким посочи първо проблема с отчетността на главния прокурор. Останалите са състава и функцията на ВСС, липсата на независимост на съдебната система, ниско равнище на общество доверие в институциите за борба с корупцията, липса на независими медии, проблеми, свързани с взаимното ограничаване на властите.

“Отчетността започва от българските лидери – във всяка партия и на всяко ниво – с подкрепа на принципа, че никой не е над закона – включително самите те. След което българските лидери трябва адекватно да отговорят на исканията на хората за справедливост и върховенство на закона, за да повишат доверието в демократичната система.

„Правителствата на България системно са разчитали на своето благоприятно тълкуване на доклад или оценка, за да отбележат с отметка нещо за изпъленно и да твърдят, че има подобрение, каза още Ким, която е юридически съветник на посолството на САЩ в София. Изказването й бе по време на виртуална дискусия, посветена на корупцията и върховенството на закона, организирана от Атлантическия клуб. 

Снимка: atlantic-club.org