КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Променя ли се практиката да се съдят невинни след решение на ВКС

Окръжна прокуратура Хасково внесе обвинителен акт за контрабанда на близо 300 кг хероин, които бяха хванати на ГКПП Капитан Андреево на 14 април 2019 г. По случая бяха арестувани двама души – водачът на камиона Сеид Рамазани и Селман Йоздемир, който разследващите определят като по-високо ниво в престъпната мрежа. Той е крайният получател на стоката според държавното обвинение. С прокурорско постановление Рамазани бе освободен по време на разследването и той си замина за Иран. Поводът за освобождаването му стана, че е разколебана обвинителната теза срещу него. Това пък накара Селман Йоздемир да започне гладна стачка в ареста, а неговата защита обяви, че освобождаването е нечестно и заговори за даване на подкуп. Не се представя обаче нито едно доказателство за рушвет. Оказва се , че в Хасково органите на досъдебното производство започват да се съобразяват с практика на Върховния касационен съд, според която шофьорите не са виновни, защото са само технически изпълнители по транспортната услуга. В по-голяма част от случаите това са безработни и бедни и не подозират нищо за схемите на големите играчи.

По случая разговаряхме с адвоката на освободения Сеид Рамазани – Иван Иванов.

Г-н Иванов, защо вашият клиент е освободен?

Прокурорът е преценил, че следва да му бъде изменена мярката за неотклонение от задържане под стража в парична гаранция от 5 000 лв. Запознат съм с изявлението, че някак си неоснователно Рамазани е бил освободен под гаранция. В постановлението на прокурора е посочено, че в резултат на продължилото дълго време разследване сериозно е разколебана обвинителната теза. Разговарял съм с него и ако бъде повикан ще се яви в България. Но е без значение дали ще дойде по време на делото, защото той е разпитан пред съдия. Категорично заявявам, че няма никакви доказателства за неговата вина. Той не е знаел, че в машината за боядисване има наркотик. Нека да поясня, той приема да извърши курс до Пловдив, предложен му от спедитора. Реално той не би могъл да знае, че вътре в тази машина има хероин. Машината е запечатана в дървена каса и той няма възможност да я провери и да види какво има в нея. От друга страна, действителните трафиканти няма да го открехнат. А и не е логично да му казват след като го наемат да извърши редовен курс от Иран до Пловдив.

Преди време по подобно дело Окръжен съд Хасково чете оправдателна присъда и Върховният касационен съд /ВКС/ възприе тезата на магистратите в Хасково. Освен това върховните съдии, които се възприемат за най-мъдрите, обясниха, че наказателна отговорност не може да носят шофьорите. Дали и в сегашното прокурорско постановление обвинителят не се е водил от това?

Вярно е, че имаше такова дело, което завърши с оправдателна присъда. Вярно е, че и ВКС се произнесе в този ред на мисли. Но дали това е било водещо сега за прокурора в Хасково, аз не мога да кажа. В постановлението за прекратяване на производството на моя клиент не пише това. Мога да кажа, че мярката на Рамазни беше променена след като имаше решение на ВКС по другото дело. Все пак предполагам, че прокурорът се е съобразил с практиката на ВКС.

А откри ли се виновен. В това дело става дума за контрабанда на морфин?

Не. По това дело обвиняем беше само шофьора. Тук не е така, тук обвиняемите са повече, не е само водачът. Има и трети, който не е задържан, защото докато е вървяла акцията е успял да се върне в Турция.

Вашият клиент споделял ли е в ареста с някого, че негови хора ще платят и той ще излезе на свобода. Така поне се говори от другия обвиняем, а думите му бяха предадени в тв ефир от неговата адвокатка?

Абсурдно твърдение. Аз не знам дали адвокатката на Селман Йоздемир не е била заблудена от него. Рамазани беше безкрайно изненадан, че излиза от ареста. Когато излезе и бяхме в колата той проведе разговор със семейството си, плака от радост, не можеше да повярва, че е на свобода. Той е недоумявал дори, когато полицая му е казал, че е свободен, да си събира багажа и да напуска. Това може да се провери. След това разговарях по телефона с него и го питах, дали е знаел и дали е говорил подобни неща в ареста. Категорично каза, че не знаел и че не е вярно, не е говорил такива неща с никого в килията.