НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

В Хасково: Скандал разтресе ПП ДБ

Седмица преди избори за общински съветници в Хасково, скандал разтърси коалицията ПП ДБ в областния град. Днес сутринта заявление, че се отказва от надпреварата е подал Тодор Ташев, който бе втори в листата на ПП ДБ. ОИК Хасково ще разгледа заявлението на свое заседание в 16 часа.

Пред Taran.news Тодор Ташев заяви, че това не е скандал, а че го е направил, защото не може да защити хората в СИК-овете си. Според него е била въведена корекция на хората от неговата партия, кото могат да са в СИК-овете и понеже той не може да ги защити, е решил да си подаде заявлението.

На въпрос защо се е стигнало до този момент, Ташев отговори, че това е заради нежеланието на „Продължаваме промяната“ да спазят първоначално дадената квота. Ташев твърди, че е имало вътрешно споразумение за бройката на хората, колко да са от ПП и колко да са от ДБ.

Пред haskovo.live общинският лидер на ДСБ Златимир Желев е заявил, че няма партийно решение за излизането на Тодор Ташев от листата.

От „Продължаваме промяната“ в Хасково не вдигнаха телефона си за коментар на ситуацията. Към 16.30 ч от партията изпратиха писменна позиция, в която се казва: „Напълно уважаваме  и приемаме решението на г-н Ташев като личен избор, на който всеки човек има право, независимо какво е коалиционното споразумение на национално ниво. За това негово решение, както повечето хора, ние също научихме от написаното в социалните мрежи. Тук е редно да отбележим, че в действителност има официално коалиционно споразумение, договорено на национално ниво и подписано от местните представители на ПП-ДБ в лицето на Катя Панева и Лозко Лозев, за разпределението на членовете на СИК за местния вот. Към днешна дата няма подадени замени в ОИК – Хасково на членове на СИК от квотата на коалицията. Нека напомним, обаче, че членовете на секционните избирателни комисии са там за да гарантират честното провеждане на изборите, а не за да подкрепят преференциално определен партиен номер. Категорично отказваме да влизаме в дребнави, махленски свади, клюки и лъжи за постове, позиции, накърнено его“.