Коментари

Какви са партийните сметки за местните избори за общински съветници на 23 юни?

За разлика от останалата част от България хасковлии ще трябва да избират нов Общински съвет на 23 юни. Само две седмици след вота за Европарламента и Народно събрание. Върховният административен съд касира проведените на 23 октомври 2023 г. избори за общински съветници след жалба на 6 партии. Така на практика съдът потвърди съмненията за злоупотреби, за което подсказва и високия брой невалидни бюлетини – близо 20%. Решението на съда е прецедент за Хасково, който се превърна и в първия областен център с касиран вот за общински съветници.

На пръв поглед провеждането на местните избори веднага след националните обслужва големите партии, които се предполага, че са с мобилизиран електорат. Така погледнато големите печеливши ще са ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, Възраждане и БСП.

Дали обаче тази сметка е вярна?

Разочарованието от ПП-ДБ на местна почва е голямо не само заради политиката на коалицията на национално ниво, която състави правителство с най-големите си противници в лицето на ГЕРБ и ДПС. В Хасково на практика ПП отсъства. На местните избори през октомври двете формации заедно имаха малко над 2000 гласа и вкараха 3-ма общински съветници. Сега те пак са заедно, но най-изявеното лице на ДБ – Деян Янев реши да се яви отделно с мандата на партия „Глас народен“. Другият общински съветник на ДБ Тодор Топалов пък регистрира листа с коалицията „Заедно за силна община“.

Отливът на национално ниво и роенето на коалицията на ПП-ДБ на местно ще даде своето отражение, като сега те ще имат по-скоро само един съветник. В допълнение ефектът от появата на тези две листи, опаковани като граждански, е още по-голямо раздробяване на вота като цяло и опит да привлекат анти ГЕРБ електорат, който няма да гласува нито за ПП-ДБ, нито за „Възраждане“. Една част от този бунтовнически настроен електорат гласува на миналите избори за „Спаси Хасково“ с лидер Марин Райчев. Те вкараха трима общински съветници и имаха същия резултат като ПП-ДБ. Нещо повече „Спаси Хасково“, които определено бяха изненадата на изборите, получиха повече гласове от БСП и местната формация „Българе“.

Видимо през октомври всички подцениха „Спаси Хасково“, включително и ГЕРБ. На практика всякакви малки партии като „Левицата“, „Солидарна България“ на Мая Манолова и други подобни, включително Деян Янев и Тодор Топалов хем ще ударят електората на ПП-ДБ, хем ще се опитат да откъснат от този на формацията на Марин Райчев. Все сметки в интерес на ГЕРБ и ДПС. Само че избирателите познават всеки от тези кандидати и другите знайни и незнайни водачи на нароилите се нови коалиции и партии. Деян Янев може да е успешен директор на училище, но с нищо не се запомни като общински съветник няколко мандата. БСП влиза в тези избори с доста вътрешнопартийни проблеми, които се отразяват на структурата и това се видя и на миналите избори. От 6 общински съветника, те паднаха на двама.

„Възраждане“ достигна своя таван на електорат, който ще им осигури 3-ма общински съветници и трудно ще го надскочи. Все пак има възможност най-вече да черпи гласове от БСП, „Левицата“ и „Солидарна България“.

През последната една година в Хасково се очерта ясна и категорична опозиция на управляващите в лицето на „Спаси Хасково“, които в миналия Общински съвет най-ярко се противопоставиха на плановете на общината за отдаване на над 4 хиляди декара общинска земя на частна фирма за изграждане на фотоволтаичен парк. „Спаси Хасково“ успя тогава да обедини около себе си останалите опозиционни партии, така че да гласуват против и решението месеци наред не минаваше.

На първото заседание на стария общински съвет, който временно възобнови работата си до провеждане на новите избори за общински съветници, беше прокарано решението за фотоволтаичния парк. Интересното е, че то мина с гласовете на тези, които иначе дълго време се обявяваха против като партия „Българе“ и част от ДБ. Изводът е, че „Спаси Хасково“ като антисистемен играч се очертава като проблем за ГЕРБ в Хасково, които разчитат на това гласовете да се разпръснат сред повече малки листи, вместо да се концентрират само в една. Дали това ще се случи предстои да разберем само след няколко седмици.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

сн. архив