Здраве

Семките от пъпеш помагат за болни бъбреци

Семките от пъпеша при болни бъбреци са полезни преди всичко при камъни в бъбреците. Най-често срещаните видове камъни в бъбреците са камъни от пикочна киселина и оксалатни камъни. Семките на пъпеша са полезни и при двете състояния, тъй като са с ниско съдържание на оксалати и предварително образувани урати. Препоръчва се от Национална фондация по бъбречни заболявания и консумацията на ленено семе и семена от чиа при камъни в бъбреците и хронични, прогресиращи проблеми с функционирането на бъбреците.

Семките от пъпеш са изключително полезни и за:

  • дерматологични проблеми като кожни инфекции, обриви,
  • диабет – превенция и редуциране на усложненията от това коварно хронично заболяване,
  • поддържане на естествения блясък на кожата благодарение на съдържанието на ненаситени мастни киселини – линолова киселина и олеинова киселина най-вече, като семките от пъпеш са богати на антиоксиданти и това, съчетано със съдържанието на ценни киселини, помага за съхраняване на младостта на кожата и предпазване от преждевременно стареене,
  • богати са на фолат, тиамин и ниацин, витамин В6,
  • помагат за редовното изпразване на червата при пациенти, страдащи от запек,
  • някои изследвания ги сочат като чудесен помощник за облекчаване на сухата и дразнеща упорита кашлица и др.

За да са семките от пъпеш само полезни, без да има консумацията им риск за здравето, е важно да се съблюдават някои правила като да се избягва приемането на твърде много сушени семки от пъпеш наведнъж, защото мазнините в семената могат да причинят възпалено гърло, да се избират пъпеши, които не са оцветени, и да се консумират техните семки, за да се избегне риск от канцерогенност от оцветените пъпеши, да не се предлагат на малки деца, тъй като съществува риск от задавяне и др.