Новини

Според договор: Хасково подменя осветлението със 180 000 лв

Кметът на община Хасково Станислав Дечев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков са подписали вчера договора за „Рехабилитация и модернизация на система за улично осветление“. Така Хасково получава безвъзмездно близо 810 000 лева за изграждане на икономично и модерно улично осветление в кв. Болярово и селата Гарваново, Въгларово и Клокотница.

Заедно с партньорите от норвежкия град Трондхайм, Хасково ще намали енергийното потребление, защото уличното осветление към този момент е един от големите консуматори на енергия в общината. Предстои да бъдат подменени старите тела с нови високоефективни LED осветителни тела, да се въведат системи за дистанционно управление, контрол и мониторинг на потреблението на електрическа енергия на улично осветление и да се изградят инсталации за производство на електрическа енергия за собствени нужди от възобновяеми източници.

„Кметът на Хасково е заявил, че за него подмяната и модернизацията на уличното осветление е приоритет. „Когато изпълним този проект ние ще пестим 82 % от енергията за осветление в тези населени места, което се равнява на 629.26 тона спестени емисии въглероден диоксид годишно, а освен това възобновяемата енергия, която ще произвеждаме ще бъде 22 %“, е уточнил кметът по време на срещата. Там е станало ясно, че от община подготвят проекти, с които Хасково да кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост. През тази година по тази линия ще бъдат финансирани около 200 общински проекта.

От общината съобщиха още, че заместник-министърът на енергетиката е поздравил кмета Станислав Дечев за силния проект, който общината е представила и защитила.

сн. община Хасково