Коментари

Шефът на ОД на МВР Хасково: Не предвиждам смени, но никой не е застрахован/АУДИО/

МВР днес празнува 145 години от създаването си. Това е станало с указ на княз Батенберг. Директорът на хасковската полиция – Иван Расоков даде интервю за Taran.news за празника и поздрави колегите си. Призова ги да не се плашат от трудностите, които ще ги докажат като самоотвержени и добре подготвени професионалисти, избрали трудния път в служба на родината. Директорът  честити  празника и на семействата на полицейските служители.

Директорският стол удобен ли е, г-н Расоков?

Символът на този стол е ориентиран преди всичко към гарантиране на правата и свободите на гражданите. От тази гледна точка по-скоро е неудобен и носи доста тежки отговорности и задължения.

Но дава и много власт?

Да, но както казах носи доста отговорности и задължения.

Каква е разликата между поста сега и предишният, когато бяхте зам.-директор на ОД на МВР Хасково?

Разликата е в това, че директорът не изпълнява само оперативна работа, както е зам.-директорът. Има много административна работа, която се отнася до взаймодействие и с други служби, с институции, работа с граждани. Нашата работа е прозрачна.

Все пак знаете каква е оперативната обстановка. И тя каква е в момента?

Бих казал, че е доста спокойна за момента. Нямаме тежко криминално престъпление.

Казвате ли ми, че полицията си върши работата?

Това казвам. Полицията си върши работата и ние винаги сме се стремяли да си вършим работата достойно, честно.

А смятате ли, че и хората така смятат, че си вършите работата?

Искрено се надявам да е така. Нашата работа винаги е била в центъра на общественото внимание, тъй като хората свързват добрия си начин на живот със степента на спокойствие и сигурност. От друга страна пък полицаите като си вършат своите задължения вярват и очакват трудът им да бъде оценен по достойнство. Задачите, които изпълняват не са малко – да помогнат на дете в риск, да предотвратят самоубийство, да пресекат престъпление или тежко нарушение на обществения ред, да се срещат с пострадали лица и т.н. Посоката, в която вървим е да удовлетворим потребностите от сигуронст и ред в обществото. Стремим се нашата дейност да бъде прозрачна, достъпна до гражданите. Нуждаем се от тяхната ангажираност и съпричастност.

Явно не знаете или пък умишлено криете, но в Хасково се говори, че купеният вот на изборите е бил много и че полицията не сте разкрили нищо?

От наша страна имахме готовност за проверка за всеки постъпил сигнал. Имаме достатъчно капацитет да противодействаме на тази порочна практика. Направихме десетки акции. Има подадени минимален брой сигнали за купен вот и те се оказаха недействителни. Ако е имало сериозни сигнали бяхме отворени и готови да ги отработим както трябва и редно.

И като си говорим за спокойствието на хората, сигурността им, за доверието им, не е ли време в Хасково вече да видим някаква мащабна спецоперация. Такива имаше назад в годините. А сега всичко опира до хванати 3 грама, 5 грама наркотик?

Аз вече казах, че оперативната обстановка е спокойна. И го твърдя. Нямаме тежки криминални престъпления, което е във връзка с отличната превантивна работа на колегите. Ние ще продължим да работим за неутрализиране на криминалните престъпления в областта. А пък и не е късно да станете свидетели на акция.

При назначаването на този пост на 23 май, пред мен обещахте, че няма да правите рокади и до момента си спазвате думата. Това означава ли, че всеки си е на правилното място?

Моята идея е да дам време колегите да покажат какво могат. Т.е за мен критерият е добре свършена работа. Не предвиждам да правя смени, но никой не е застрахован, ако не си върши работата да бъде преместен.

Не се ли налага да пипнете нещо в Криминална полиция, защото техните резултати са постигнати от Охранителна полиция. И тази тенденция продължава вече години?

Има промени и това редовно се прави. Рокади се правеха и докато бях зам.-директор. И все пак трябва да дадем малко време на служителите да покажат какво могат. Периодично са правени промени. Ако работата го изисква подмени ще се правят.

Какъв е психоклиматът в полицията. Служителите мотивирани ли са да работят. Много сътресения се случват в държавата, освен това за първи път видяхме, че главният секретар на МВР се сдоби с обвинение. И когато това стана полицаите не искаха да работят и не само в Хасково, а и в цялата страна?     

В интерес на истината се наблюдава известна демотивация. Това не е отсега. От няколко години е. И една от причините е точно това – сътресенията в цялата държава. Но въпреки това се стремим да мотивираме служителите да си вършат работата и да има добри резултати. Мисля, че шокът около събитията с бившия главен секретар е преодолян. Така че продължаваме напред.

Днес е професионалният празник на МВР. Как ще поздравите полицаите?

Обръщам се към всички служители на ОД на МВР Хасково с благодарност и признателнст за усилията, и търпението, което полагат, и за чувството за дълг, което имат, с което работят. Пожелавам им здраве, благополучие и професионална удовлетвореност.

Чуйте цялото интервю: