НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

28 крави измряха в Димитровград за 10 минути след водопой

28 крави измряха за 10 мин след водопой днес към 16.30 ч., в землището на Димитровград. Животните са собственост на фермера Стоян Господинов на 22 години. Той поверил кравите на пастир, който ги извел на водопой на река Марица край жп мост.

След 10 минути всичките 28 измрели. Останала е само една жива, но тя не е пила вода. Разследващите предполагат, че в реката е имало отрова, която е избила животните.

Взети са проби. Свикан е спешно областния кризисен щаб. От ВиК са спрели водоподаването по цялото поречие на реката. От ОДБХ-Хасково са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката. Продължават да се уведомяват животновъди, земеделски производители и рибари да не допускат животни и хора в близост до реката.

Водоподаването от река Марица е спряно в 48 населени места от областта. „Това е превантивна мярка, която е наложително да бъде взета до излизане на пробите, за да бъдем сигурни, че животът на хората е в безопасност“, заяви областният управител на Хасково.  Водата ще бъде спряна до излизане на резултатите от взетите проби.

Подробности може да чуете в секцията Аудио новини

снимката /Agri.bg/ е илюстративна

One thought on “28 крави измряха в Димитровград за 10 минути след водопой

Коментарите са затворени.