Коментари

Право на отговор без отговорности

Преди време, когато окръжни съдии на Хасково обвиняваха Taran.news, че прави опити да саботира избора за председател на съдилището, че поръчково дискредитираме кандидати и още куп небивалици и глупости, смятах, че тогите са стигнали дъното. Обвиненията им бяха съвсем безпочвени, но те приказваха.

Оказа се, че греша. Дъното нямало дъно!

Вчера Административен съд Хасково направи нещо нечувано и невиждано. След като два дни част от медиите тръбят за определен случай, на e-mail до медията ни достигна становище във връзка с него.

Винаги сме били с разбирането, че всеки съдия с актовете си ангажира институцията, в която правораздава. В случая обаче целия колектив на административните съдии в Хасково беше ангажиран волно или неволно от становището, което предоставяме без редакционна намеса.

Накратко – обвинени сме в липса на обективност и пристрастие към една от страните в спора. За читателите напомняме за какво става въпрос ТУК и ТУК.

Посочваме изрично, че писмото от съда постъпи на пощата ни в 18.15 часа. За страничния наблюдател ще кажем, че вчера на няколко пъти екипът ни заедно с други журналисти направиха опити за среща със съдията, който се произнася по делото. Такава ни беше отказана изрично. А да влезеш в сърцевината на този съд е загубена кауза. Съдиите са заключени. Искат прозрачност, а работят под ключ.

Заемащият длъжността на председател към момента твърди, че няма проблеми с обединението на три дела в едно общо, защото ставало въпрос за различен предмет на спора. Ще посочим обаче, че става въпрос за една жалба, в която се оспорват едновременно три отделни заповеди на кмета на Хасково. Според юридическата общност, от която взехме становище преди да изразим отношение това не е възможно. По всяка една от заповедите е трябвало да постъпи отделна жалба, да се образува дело и след това по преценка на съдията да бъдат обединени, ако прецени, че това е възможно.

По важното в случая, е, че не става въпрос за три дела с различен предмет, а че по трите дела страните са едни и същи и едната от тях може да бъде обвинена от другата за неправомерно влияние. Без значение е до колко това е оправдано. Стана обаче като във вица за сребърната лъжичка – лошото чувство ще си остане. Факт е, че заместник председателят, подписал писмото, е част от съдиите, които са си направили отвод. Факт е, че въпреки отвода този съдия с този отговор вече се ангажира и взе страна по казуса. По-добре беше да няма становище. Така е и с останалите шест съдии. С тяхно желание или без, те вече са страна в този казус и с упражненото право на отговор заеха позиция, оправдаваща съдебния акт, а от там и съмненията за личен принос към него. Изводът е, че при това положение спорът трябва да се пренесе другаде, извън стените на  административната крепост, за да се отърси от целия заряд, с който беше заченат.

Това, което направиха административите съдии може да се опише само с една единствена дума – СРАМ./Но те явно са оперирани от това чувство/.

И накрая – Taran.news ще следи казуса изкъсо, без страх, отговорно и обективно ще представя на читателите неговото развитие. Както винаги е било. И ако съмненията за неправомерна намеса се оправдаят, то Вие от Административния съд ще имате още много поводи за публикуване на такива позиции.