Коментари

Ал. Маринов: Президентът избра БСП, защото не заявяват предварителни условия

„Според мен аргументите на президента да връчи мандата на БСП са заради шансовете да бъде сформирано ефективно и работещо правителство. БСП не заявяват предварителни условия, и не казват нищо, което би създало ограничения във формата на евентуално правителство. През последната година левицата е демонстрирала диалогичност и готовност за компромиси в почти всички аспекти на политическия спектър“. Това каза днес по БНТ проф. Александър Маринов – председател на Стратегическия съвет към президента.

„Първо бяха в правителство със своя идеологически опонент и с двете нови партии, борци срещу статуквото, а след това постигнаха оста добро разбирателство и с традиционните партии при началото на работата на парламента“, каза още той.

Според него скандалът с Nexo не се е отразил на избора на държавния глава.

„Ще си позволя една интерпретация, която е моя. Нито една от партиите не иска да управлява, защото не искат да поемат отговорност. Влизанато, в която и конфигурация, е наистина рисковано политически. Дори и да се състави правителство никой не очаква, то да издържи много дълго време. Партиите на думи казват, че ще направят всичко възможно, но почти винаги поставят някакви условия. Според мен БСП се кръстиха да не бъде връчен на тях мандата, а няма да се изненадам, ако ДБ са отишли да са запалили свещичка за благодарност, че мандатът не е стигнал до тях“, коментари още Малинов по обществената телевизия.