Коментари

Антон Станков: Това е най-оспорваният избор за главен прокурор

„Това е най-оспорваният избор до момента за главен прокурор. Парадоксално е“. Това заяви пред БНР адвокат Антон Станков, бивш министър на правосъдието и бивш съдия. Той беше категоричен, че явното гласуване в процедурата е притеснително:

„Не споделям, че човек може да изрази свободната си воля в това ограничено избирателно тяло, което е ВСС, с явно гласуване“.

По думите му остава фундаменталният въпрос дали прокуратурата трябва да бъде в изпълнителната власт. Според Станков единоначалието в прокуратурата го има, но въпросът е дали подкрепата за кандидатурата на Иван Гешев е искрена, или тя е разпоредена.

В предаването „12+3“ Антон Станков обясни, че фигурата на главния прокурор обединява взаимодействието на съдебната с изпълнителната власт. Той уточни, че другата такава фигура е на министъра на правосъдието.

Станков коментира концепцията, с която Иван Гешев се явява в процедурата за избор на нов главен прокурор:

„Нещото, което ме смути, е намерението да се обявяват доказателства преди съдебната фаза на процесите. Това са заявки за медийно правосъдие, а не за законност“.

Антон Станков изрази разочарование от това, че главният прокурор Сотир Цацаров не е направил отчет в края на мандата си.

„Днес видях, че отчета го дава г-н Гешев“, добави бившият министър на правосъдието.

Източник: БНР Снимка: news.bg