НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Атанас Ненков: МВР има нужда от сериозна реформа и висока експертиза

„Никога в Хасково не е имало толкова генерали, което означава, че това е знак за спечелване на битката, а след това и на войната“. С тези думи кандидат-депутатът на Левицата! За област Хасково – Атанас Ненков откри днес форум на тема „Сигурност“.

В Хасково пристигнаха генералите Красимир Петров и Румен Миланов, както, Татяна Дончева, която също е част от новия партиен субект и бившият вътрешен министър Румен Петков.

„МВР има нужда от дълбока реформа. Системата изживя холандски модел, след това испански, но проблемът дойде, когато беше приложен българският“, обясни Ненков. Според него трябва да се работи за нов закон за МВР. С тъга той отчете, че през 2009 година масово от МВР са напуснали  момчета с висока експертиза. МВР продължава да е институция изцяло зависима от човешкия фактор и отдалечена от високите технологии.

За реформи в системата се обявиха и гостите. Според Татяна Дончева голямата задача е да се изчисти системата и след това да бъде стабилизирана. Тя изтъкна, че трябва сериозно да се помисли как се вадят кадрите на МВР и изказа силни съмнения за Академията. „Никога в МВР не е имало толкова ботоксови и татиурани девойки, които освен за любовници за друго не стават“, каза Дончева. Юристката се обяви и за радикални промени в съдебната власт. Дончева обяви, че в Левицата! Има политици със сериозен опит и това ще доведе до резултат поне 5% на изборите на 2 април.

“С голяма радост посрещнах номинирането на Атанас Ненков като водач на “Левицата!” и съм доволна, че сред нас има един тесен специалист, за да може с негова помощ да се търси реално решение на проблемите на МВР”, каза по време на форума Татяна Дончева.

Ген. Румен Миланов също обяви, че трябва да има реформа в Академията на МВР, защото: „Няма кадри в МВР, няма подходящи хора“, каза той.

Ген. Красимир Петров, който бе директор на Гранична полиция посочи грешките, които са причина сега каналджийството да е страхотен бизнес в момента. „Техниката на колегите е морално остаряла“, каза той. И добави, че се надява, че Атанас Ненков ще влезе в новия парламент и ще постави злободневните теми.

Бившият вътрешен министър Румен Петков изрази отново подкрепата си за Атанас Ненков. Според Петков трябва да се направи много сериозен анализ на МВР, но той не бива да бъде превързан и от конюктурата. Петков каза още, че през годините върху МВР са били нанесени тежки погроми.

“Цялостна реформа трябва да започне в МВР, такава, която да не е на парче, а да реши натрупаните с годините проблеми. В същото време е нужен и стойностен анализ – функционално, кадрово, щатно, финансово обезпечение на системата. Анализът трябва да бъде представен на широка група от хора с необходимата експертиза, както и на различните парламентарно и извънпарламентарно представени политически формации. По този начин най-бързо ще бъде намерен подхода за решаване на проблемите”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!