Спорт

Баскетболният Левски спечели Суперкупата

Баскетболният Левски спечели Суперкупата на България за трети път в историята си. В изключително оспорван, но и слабо резултатен двубой, тимът надви шампиона Балкан в „Арена Ботевград“ с 57:56 след кош на Джон Флорвиъс в последните секунди. Столичният тим пропиля двуцифрена преднина, а след това също навакса такава, за да измъкне успеха, а „зелените“ губят и третия си мач за трофея през последните години. В тази среща гостите бяха без Димитър Маринчешки.

Водени от стартиралия силно Джон Флорвиъс, Левски рано поведе с 8:0. Домакините не успяваха да се организират добре в нападение, правеха грешки, а първият кош за тях дойде от Мартин Сотиров повече от четири минути след началото. Малко след това разликата стана и двуцифрена, но мерникът на гостите също започна да изневерява и след първата част съперникът намали за 8:12, макар в нея да направи внушителните 9 грешки.

Сравнително ниската резултатност се запази и през втория период. Балкан печелеше убедително борбата под коша, но без да успее да се възползва сериозно от предимството си. Димитър Димитров и Николай Грозев все пак на няколко пъти доближаваха отбора им само до точка, но до обрат не се стигна и на почивката Левски бе напред с 26:25 след 12 точки на Флорвиъс.

След паузата настъпи подем в играта на баскетболистите на Петър Златанович, докато на свой ред тези на Димитър Ангелов започнаха да бъркат все по-често. Забивка на Илиян Пищиков изведе отбора му за първи път напред в мача, като тимът стартира със серия от 11:2, а преди заключителната четвърт вече имаше и двуцифрен аванс – 45:35.

Домакините поддържаха комфортна преднина в началото на решителния период, но две минути и половина преди края тройка на Златин Георгиев върна надеждите на отбора му за 49:52. Последваха размяна на кошове, а при оставащи 43 секунди Алекс Симеонов свали разликата само на 2 – 53:55. Златанович взе прекъсване, но след него Девин Харис пропусна, а при 14.6 секунди до края отново Симеонов бе точен за 55:55. Малко след това Флорвиъс фаулира Диксън, който обаче вкара само втория наказателен удар и Левски получи златна възможност. Ангелов на свой ред взе таймаут, а след това Златин Георгиев намери Флорвиъс под коша, като центърът не сбърка. Балкан пробва да отбележи в оставащите секунди, но изстрелът на Йохан-Липс от тройката не бе точен. За натрупани нарушения срещата не завърши Мартин Сотиров.

Джон Флорвиъс бе над всички за успеха с 19 точки и 12 борби. Алън Арнет добави 12 точки.

За Балкан с 18 точки и 7 борби е Димитър Димитров, а Николай Грозев добави 11 точки./БНР/

сн. НБЛ