КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

България е природно чудо. Да, ама не!

Аварията в софийското метро или причините за нея, които ни се изтъкват, все повече и все по-силно разсмиват и озадачават. На какво ли не се наслушахме за софийското бижу. Проблемите дошли заради подпочвените води в столицата, химикомеханичните свойства на почвата и забележете – втечняване на пясъка под метрото. Е, за такова състояние не бях чувал никога. Но според специалистите затова била виновна Перловската река, която по дефиниция не е река.

Ако наистина пясъкът се втечнява, какво ли ще стане, ако и на Черноморието се случи това. Сигурно морските ни градове ще изчезнат от географската карта. А пясъкът в другите държави не се ли втечнява…

Метрото в Лондон минава под Темза и е строено докато още България е била под турско робство. Там хората с подземната железница нямат проблем. Петербургското метро минава под Нева. Станция „Адмиралтейская“ е на 84 метра под земята. Справка в интернет показва, че досега там са се разваляли само ескалатори. Тунелът под Ла Манш е на дълбочина 50 m под дъното на морето. Влаковете прелитат между Франция и Англия със 160 км в час. Но и там никой не се оплакал от втечняване на пясъка. Нито пък подът на тунела е поддал.

Излиза, че България е природно чудо. Да, ама не!