Спорт

България има финалисти на ЕП по акробатика

Мъжката двойка на България Георги Стоянов/Панайот Димитров и смесената Елена Босилкова/Жулиен Шайков се класираха за финалите в многобоя на Европейското първенство по спортна акробатика за мъже и жени във Варна, а домакините си осигуриха още два финала в надпреварата при младежите.

Елена Босилкова и Жулиен Шайков влязоха с четвърти резултат от квалификациите в спора за разпределението на медалите в многобоя при смесените двойки. Те събраха сбор 52.660 точки след  балансовото съчетание и темповата комбинация. С най-висок резултат във влезе смесената двойка на Азербайджан (57.190). В многобоя, на който се изпълняват комбинирани съчетания, се класираха още двойки от Украйна, Германия, Португалия, Испания, Полша, Ирландия и Молдова.

Елена Босилкова и Жулиен Шайков постигнаха пета оценка (26.140 точки) в квалификацията на баланс, с което си осигуриха и финал в дисциплината. Ден по-рано те завършиха на престижното пето място в темповата комбинация.

Мъжката двойка на България Георги Стоянов и Панайот Димитров също осигури ще играят на два финала. Те влизат с шеста оценка от 50.750 точки в битката за разпределение на призовите места в многобоя. С най-висок сбор след квалификациите е мъжката двойка на Азербайджан, следвана от Португалия, Испания, Великобритания, Украйна, България, Армения и Германия. Втората българска двойка Любомир Василев и Григор Рашев е с осми резултат от пресявките, но на финал участва само по един отбор от държава.

В квалификациите в темповата комбинация Стоянов и Димитров постигнаха четвърти резултат 26.150 точки. По-добра оценка от тях получиха само Азербайджан (27.360), Испания (27.260) и Португалия (26.460).  Любомир Василев и Григор Рашев заслужиха пета оценка от 25.370 точки в квалификацията.

Финалите в многобоя с участието на Георги Стоянов и Панайот Димитров при мъжките двойки и на Елена Босилкова и Жулиен Шайков при смесените дуети започват в събота (21 октомври) от 18.45 часа.  Разпределението на медалите в темповите комбинации за мъжките двойки и на баланс при смесените са в неделя (22 октомври) от 18.40 часа.

България има финалисти и в състезанието при младежите. Женската тройка Маринела Иванова, Петя Георгиева и Емили Йорданова влезе със седма по сила оценка сред участниците в многобоя, който е в събота (21 октомври) от 13.00 часа. Трите се класираха седми на финала в темповата комбинация, но не успяха да попаднат сред най-добрите на баланс. Втората българска женска тройка Ралица Терзийска, Виктория Пешева и София Линкова се нареди на 26-о място в квалификациите за многобоя.

Смесената двойка Милица Смоленска и Андрей Христов достигна до финал в многобоя с шести резултат от квалификациите.  Българите ще участват и на финала на баланс с пета по сила оценка. Калина Терзийска и Кристиян Ангелов завършиха 11-и на баланс и останаха извън финалистите. Двамата заеха шесто място в темповата комбинация.

Финалът в многобоя при смесените двойки за младежи е в събота (21 октомври) от 15.05 часа, а на баланс е в неделя (22 октомври) от 15.10 часа.

31-ото Европейско първенство по спортна акробатика за мъже, жени и младежи във Варна продължава до 22 октомври. Входът в Двореца на културата и спорта е свободен./БНР/