БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Български тирове са задържани в Украйна, Китай подкрепи Русия/ВИДЕО/

Два български тира и водачите им са задържани в Украйна. Това е станало във вътрешността на страната. По неофициална информация става дума за недоразумение.

Руски танкове са влезли в Киев. Водят се ожесточени боеве. Докато Западът се обединява срещу Русия, Китай обяви, че подкрепя Путин и действията му. В телефонен разговор в петък, президентът Си Дзипин е уверил руския си колега, че Китай подкрепя Русия в „усилията й да разреши с диалог“ кризата в Украйна. Това предаде китайската телевизия CCTV, цитирана от BBC.

363 души от Киев и около 150 души от Одеса са поискали да бъдат евакуирани. Информация за пострадали българи в Украйна няма.

Ясни станаха условията, при които Русия ще се върне обратно на масата за преговори и ще потърси дипломатически път за разрешаване на конфликта в Украйна. По информация на руската държавна медия РИА Новости ключови за президента Владимир Путин са демилитаризацията и денацификацията на Украйна.

Все повече сгради са разрушени. На украинското население се раздава оръжие. По непотвърдена официално информация украински военнослужещи са се предали. Руският президент Владимир Путин призова украйнските войници да вземат властта. „Искам да се обърна към военния персонал на въоръжениет сили на Украйна – не позволявайте на неонацисти и украински радикални националисти да изпозлват вашите деца, съпруги и родители като човешки щитове“, заяви Путин по време на среща със Съвета за сигурност. 

Българския патриарх Неофит направи обръщение за мир в Украйна.