Спорт

Б. Андреев се чувства по-близо до олимпийската мечта

Треньорът на европейския шампион по вдигане на тежести Божидар Андреев – Пламен Братойчев, заяви, че подготовката на изявения български състезател до Олимпиадата в Париж ще протече както на родна земя, така и във Франция, непосредствено преди Игрите.

Братойчев спечели отличието за Треньор номер 1 за месец февруари в традиционната анкета сред спортните редакции, получавайки 13 гласа, в конкуренцията на старши треньора на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски с 6 гласа и наставникът на националния тим по вдигане на тежести Иван Иванов, събрал 4 гласа.

„Тази награда е плод на работата на Божидар Андреев и Карлос Насар“, коментира Пламен Братойчев, благодарейки за приза и добави, че се надява през август, след Олимпиадата, отново да има повод за подобни отличия.

Колкото до предстоящите участия на Андреев, треньорът разкри: „На 30 март заминаваме за Световната купа в Тайланд, където трябва да присъстваме според правилата. Божидар ще мине само теглене, а Карлос изяви желание да участва, както и Иван Димов. Той ще опита да постигне по-добър резултат в двубоя, за да е сигурен, че ще остане в десетте в категорията си за Игрите. На 27 април за Божидар и Карлос предстои и важно състезание в Бундеслигата, където трябва да покажат добри резултати, за да се изкачи отборът им в по-високото ниво.“

Божидар Андреев бе отличен със „Сребърен сокол“ за мъжество и характер за представянето си на Европейското първенство по вдигане на тежести в София и попитан дали се чувства по-близо до олимпийската мечта, той отговори: „Засега, да. Чувствам се по-близо до олимпийската мечта, виждайки тренировките, които правим в момента. Мисля, че титлата, която спечелих на първенството в София бе по-сладка от предишната ми. За категорията ми на Игрите още не знаем кои ще са фаворитите в топ 5, защото на самото състезание може да се случи всичко. Аз лично мисля, че имам още резерви.“

Пламен Братойчев обясни, че подготовката за олимпиадата ще премине и на българска, и на френска земя. Отпътуването за Франция ще бъде около 20 дни преди Игрите. „Резултатите на Европейското първенство бяха добри, но не гарантират подиум и ще трябва момчетата да подобрят постиженията си с 2-5-7 килограма. Имаше интерес към Божидар от организация „Роми за демокрация“. Направихме план за подготовката и отговорът бе, че могат да поемат част от разходите“, разказа треньорът.

„В категорията на Божидар първите осем човека са на добро ниво, така че шанс за медал имат пет-шест човека. Треньорската работа е доста сложна, защото не следиш само своя състезател, а и конкуренцията и една-две минути са от огромно значение“, добави Братойчев.

Попитан за казуса със сигнала за присъствието на наказания за допинг Алан Цагаев на Европейския шампионат, треньорът коментира, че той е помагал на клуба на Габриел Маринов и Валентин Генчев в Стара Загора, но не знае дали има нещо официално и не го е видял сред акредитираните за първенството./БНР/