КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Б. Жотева: Всичко в доклада за медиите е вярно

Всичко в доклада на Европейската комисия касаещо медиите е вярно. СЕМ не може да работи, не може да си върши задълженията по закон. Това каза пред БТВ председателят на СЕМ Бетина Жотева по повод доклада на ЕК за върховенството на закона в България. Нямаме техническа възможност да наблюдаваме телевизиите и радиата. Не може да си купим нова система за мониторинг, комeнтира още тя.

Изчисленията показват, че са необходими около половин милион лева за средна хубост техника. Ако сега дадем една трета от парите, трябва да се освободим от половината персонал или да намалим заплатите на половина. В нашия орган заплатата е 850 лева. При нас работят хора над средна възраст. Когато обявим конкурс със заплата до 1000 лева, никой не се явява. Надявам се най-накрая, когато ЕК го каза, да го чуят и тези, от които зависи. В края на август написахме писмо на Караянчева, премиера, Рашидов. Адресирахме писмо- апел, че издъхваме и не можем да работим. До този момент няма никаква реакция от институциите, каза още Жотева.

Тя посочи и един парадокс. Налагало се да звънят на телевизиите, да искат записи, за да ги санкционират.

От СЕМ са искали пари от финансовото министерство, но не са им отпуснати. Тук обществени поръчки за раздаване на пари тук не се правят. Когато се раздават пари от оперативните програми, би трябвало да има обществени поръчки. Имате ли си представа какво нещо е да искате нещо от МФ. Това е абсолютно невъзможно. Ние сме изцяло зависими от държавния бюджет, каза Жотева.

снимка: mediapool