БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Венецианската комисия критикува предложената нова Конституция

Би било пропусната възможност, ако в една нова българска Конституция не бъде заложена възможността главният прокурор да бъде привличан под съдебна отговорност. Това се казва в критично становище на Венецианската комисия относно първоначалния проект за нов основен закон на управляващите от ГЕРБ.

Според решение на Конституционния съд от юли Конституцията би трябвало да позволява в случай на потенциален конфликт на интереси отстраняване на главния прокурор, който да бъде обект на криминално разследване, се казва в позицията на Комисията.

В нея се настоява и за създаването на механизъм за независимо разследване, който да не е подчинен по никакъв начин на главния прокурор.

Комисията е на мнение, че компетенциите на прокуратурата извън криминалното законодателство трябва да бъдат сведени до необходимия минимум, а пробационният период за младите съдии и прокурори да се премахне.

Като положителна стъпка Комисията отчита отпадането на Висшия съдебен съвет и създаването на два независими съвета – един за съдии и втори за прокурори и следователи. Същевременно оттам подчертават, че поне половината от местата в бъдещия съдебен съвет трябва да са на съдии, избрани от техни колеги от всички нива на съдебната система.

Членовете на прокурорския съвет не трябва да имат йерархични връзки с главния прокурор и трябва да представляват други правни професии.

Необходим е и механизъм за излизане от трудни ситуации, когато Народното събрание не може да събере 2/3 от вота на депутатите.

Комисията смята, че намалението на депутатите от 240 на 120 изглежда произволно като брой, без да е направена цялостна оценка на влиянието на подобно действие върху политическата система на България. /БНР/

снимка: ГЕРБ