Здраве

Виното може да навреди на бъбреците

Още едно предупреждение от специалисти към любителите на виното и особено онези, които го употребяват редовно. Много хора например възприемат червеното вино като напитка, която е по-малко опасна от водката например или друг вид твърд алкохол. Хората често го пият за отпускане в края на деня или като приятно допълнение към вечерята. Но специалистите изтъкват, че виното далеч не е толкова безобидно, както ни се струва. И навикът да се пие по повод и без повод може сериозно да навреди на организма ни. Например:

• Костите. Специалисти констатират, че пристрастието към виното може да влоши състоянието на скелета и да спомогне за отслабване и чупливост на костите. Оказва се, че злоупотребата с вино влияе разрушително на костите.

• Мозъкът и главата. Лекарите предупреждават, че червеното вино съдържа вещества, например тирамин, които предизвикват главоболие. Като добавка продуктите от неговата преработка в организма влияят негативно на мозъка, разрушавайки невроните. Винените алкохолици рискуват да получат увреждания в кората на главния мозък.

• Наднормено тегло и захар в кръвта. Медиците забелязали, че пристрастяването към виното повишава риска от развитие на диабет тип 2, провокирайки активни процеси на мастни отлагания и повишаване нивото на кръвната захар. „Виното е калоричен продукт – отбелязват те. – Неговата енергийна ценност е обусловена от концентрация на спирт и захар в състава му. В 100 мл всякакъв вид напитка се съдържат от 72 до 235 килокалории“, добавят те.

• Черен дроб. Според експерти любителите на виното рискуват в техния черен дроб да се натрупва мазнина.

• Бъбреци. Разтварянето на виното повишава натоварването на бъбреците. Ако това се случва често, този орган може да се увреди. „На фона на консумацията на вино могат да възникнат пиелонефрит и камъни в бъбреците, тъй като те са принудени да работят с повишена интензивност“, предупреждават специалисти. /zdrave.to/