Спорт

Волейболистките ни в трудна група в Лигата на нациите

Женският ни национален отбор по волейбол започва участието си в турнира Лигата на нациите догодина с турнир в Анталия. Той ще се проведе между 14 и 19 юни. В него българките са в група с Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Япония, Франция и домакините от Турция.

Следват далечни дестинации за женския тим, който във втория турнир ще пътува до САЩ (28 май-2 юни), а след това и до Китай (11-16 юни). В Арлингтън предстоят срещи с Германия, Канада, Турция, Полша, Сърбия, Република Корея и САЩ. В Хонконг България ще играе с Доминиканската република, Тайланд, Турция, Германия, Бразилия, Полша и Китай.

По регламент седемте най-добри състава ще се класират за финалите в Лигата, както и страните домакини. Заключителният етап при дамите е между 20-23 юни. Датите са съобразени и със старта на Летните олимпийски игри през 2024 г., тъй като чрез турнира Лигата на нациите ще бъдат определени и последните пет участника в Париж.

Резултатът от всеки мач от предварителната фаза ще повлияе на световната ранглиста на ФИВБ, която ще определи отборите, които ще вземат последните пет квоти. Към момента Бразилия, Канада, Германия, Япония, Полша и САЩ имат гарантирана виза при мъжете, докато Бразилия, Доминиканската република, Полша, Сърбия, Турция и САЩ при жените. Франция по правото на домакин ще бъде представен и от двата пола./БНР/

сн. БФ по волейбол