Спорт

Връщат кратката дистанция на маратона в София

Специален старт за хора с трансплантации ще има на тазгодишното издание на Wizz Air София маратон, насрочен за 9 октомври. Организаторите планират той да бъде веднага след потеглянето на участниците в останалите дистанции. По предварителни заявки ще се включат над 30 бегачи с трансплантации, като редом до тях ще бъдат техните следящи за здравето им лекари и медицински лица. По този начин организаторите спазват традицията да разширяват социалната кауза на маратона.

Другата новина за тази есен е връщането на масовия старт. След две годишна пауза заради здравните мерки, сега отново ще има една кратка, няколко километрова дистанция. Записването за нея е безплатно, желаещите трябва само да си вземат номер от офиса на състезанието, който ще бъде отворен в Княжеската градина до Орлов мост няколко дни преди състезанието. В това кратко бягане няма да има класиране, а след финала всеки ще може да участва с номера си в томболата с много награди.

Очаква се на старт да застанат близо 4000 участници. Онлайн регистрацията продължава до 2 октомври, след крайния срок заявки ще се приемат само в офиса на състезанието до изчерпване на стартовите номера. До момента са записани участници от 27 държави, сред тях за първи път представители на Сан Марино, Колумбия, Австралия и др. Общо иностранците досега са над 700, повечето от тях на 21 км и на 10 км, а най-внушителната група е от Белгия – над 60 атлети. Досега са регистрирани и 22 корпоративни заявки, които стават все по-популярни като „тиймбилдинг“ инициативи.

И тази година елитни маратонци ще поведат колоната. Очаква се участието на 12 класни атлети, предимно от Кения, Етиопия, Мароко, Алжир и др., организаторите все още уточняват имената. Заявките на българските маратонци също ще станат известни в началото на октомври. Всички те отново ще атакуват рекордите на трасето и държавните рекорди. Миналата есен единствено дъждът и студеният вятър попречиха на Милица Мирчева да счупи националния рекорд, като само куриозната една секунда я лиши от върховото постижение. Въпреки това Мирчева получи най-много аплодисменти и поздравления за невероятната битка и резултата който регистрира, като остави след себе си 4 представителки на елитната кенийска школа в маратона.

Wizz Air София маратон ще се състои за четвърти пореден път по новото трасе, което е много по-удобно за участниците, маршрутът преминава през знакови за града ни места и сгради. Стартът и финалът отново са на площад „Александър Батенберг“. Първи точно в 9.30 ч. ще потеглят „класическите“ маратонци на 42.195 км, в 9.45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км, в 10.00 ч. тръгват бегачите на 10 км, в 10.15 ч. е масовият старт и веднага след това този на хората с трансплантации. Отново по трасето ще потеглят и участниците от Паракидс, които подпомагат хората със специфични потребности и тези в инвалидни колички.

Общият награден фонд е близо 60 000 лв., с премии ще бъдат отличени най-бързите в трите състезателни дистанции и при ветераните в класическия маратон. Ще има и специални бонуси за най-предно класиралите се родни атлети./БНР/

сн: София – европейска столица на спорта