Новини

В Димитровград тачили Бъдни вечер и Коледа, и през социализма

В Димитровград по времето на социализма са празнували Бъдни вечер и Коледа, макар че хората не са влагали религиозен смисъл, разказа Недялка Тодорова от местния музей. Пълното отричане на двата празника приключва с т.нар Сталински период.

През 70-те години тези забрани и категорични отричания се изживяват. Местните читалища започват да възстановяват традициите. Говори се не в религиозен план на празниците, но започват възстановки на коледните обичаи. По-скоро се обръща внимание на спектакъла, обясни още тя. Тогава коледуването все повече набира скорост, особено що се отнася да кварталите на града – „Черноконево“, „Раковски“.

Властта не е преследвала хората, че празнуват. В местния печат и радиото темата за Бъдни вечер не е присъствала, не се е обяснявало защо трапезата е постна, защо ястията трябва да са 7, 9 или 12. Но хората са си правили у дома постна трапеза. В селата има възрастно население, което е тачило този празник. А младите са били повлияни от тях, показват документите на димитровградския музей.

В социалистическия период на страната Бъдни вечер и Коледа не са били почивни дни. Тогава официалният празник е бил Нова година, казва още Недялка Тодорова.

Още за празнуването в Димитровград по време на социализма може да чуете в секцията ни Аудио новини

снимката /vijti.com/ е илюстративна