НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

В Хасково погнаха домашни насилници и по Наказателния кодекс

„Тепърва съдиите от Гражданско отделение на Районен съд Хасково ще обсъждаме дали промените в Закона за домашно насилие, направени през 2023 г, ще дадат резултати“, каза на брифинг Христина Жисова, зам.-председател на съдилището.

По съществените промени в специалния закон влязоха в сила от 1 януари и правораздавателите сега започват да гледат тези дела по новите правила. По думите на Жисова към момента може да се каже, че съществено нещо, което е било променено през лятото, е че е бил увеличен срока, в рамките на който пострадалият от домашно насилие може да потърси защита и да не му бъде отказвана помощ на формално основание, т.е преди е било в рамките на месец от извършеното насилие, а от август е в сила по-удължен срок, от 3 до 6 месеца.

Председателят на Районен съд Хасково – Пламен Георгиев съобщи, че прези миналата година са постъпили общо 40 дела за домашно насилие. Свършени са били 35 дела, от които 12 са прекратени, а по две дела искът е бил отхвърлен. На 24 души са били наложени мерки по специалния закон.

Осъдените насилници от съда са 21 мъже и три жени. Извършителите са на различна възраст. Един от мъжете е над 70 годишен пенсионер. Липсват най-младите, сочат наблюденията на съдиите.

Оказва се, че има хора, които са подведени вече по Наказателния кодекс, защото не са спазили наложените им мерки.