НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Гласяли хасковско ченге за митницата

Бившият директор на хасковската полиция Недан Хаджиев го гласяли за работа в митницата. Това стана ясно от изслушването на шефа на ДАНС Пламен Тончев в парламентарната група, която бе създадена след акцията. При нея бяха арестувани хасковлиите Марин Димитров – Ярата, синът му Стефан, Петя Банкова, която бе шеф на Агенция „Митници“, а главният секретар на МВР Живко Коцев подаде оставка.

На изслушването Пламен Тончев изнесе отново потресаващи факти за корупция в митниците.

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови от Хасково са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като шеф на ОДМВР София.

Димитрови оказват влияние на разпределението на ръководни постове в МВР за целите на престъпната им дейност.

Паскал се е ползвал с протекции на настоящи и бивши служители от съдебната власт.

Стефан Димитров е изградил доверителни отношения с Петя Банкова, Людмил Маринов и Живко Коцев.

След залавянето на камион в Румъния Стефан Димитров е подготвял дарове за длъжностните лица, които е трябвало да бъдат предадени на паркинга до сградата на Народното събрание.

Всички тези разкрития направи Пламен Тончев. Той изброи имената на митнически служители – от настоящия и предишни моменти, свързани с разработки на канали на контрабандни и акцизни стоки. Към тези канали е действал и Паскал, ползвал се с протекции на настоящи и бивши служители от съдебната власт, поради което работата по разкриването на изградената от него престъпна схема е силно затруднена. Свидетел заявява, че животът му е в опасност, ако направи пълни разкрития. По данни на ДАНС Никола Николов-Паскал работи с гражданин на Турция, който може да осигури безпрепятствено преминаване през ГКПП Лесово и Капитан Андреево на всякакъв вид стоки, включително и нелегални цигари наркотици.

Пламен Тончев изтъкна, че операцията срещу Паскал е започнала преди 8 месеца, а Живко Коцев е следен половин година. Хасковлиите са направили за целите си мрежа  от връзки – Тихомир Костов на Капитан Андреево, Теодор Димитров, установени са конкретни случаи, когато служителите им предоставят класифицирана информация и използват влиянието им за кариерно израстване.

СРС-та установяват и участието на другия хасковлия – Пасакал, посечен от службите за покровител на канала. В началото на 2024 г. Паскал започва изграждането на нов канал за цигари с неплатен акциз“, посочи Тончев пред депутатите. По този канал е проследена товарна пратка на хляб. Камионът минал границата с Гърция. Композицията се завръща обратно в страната, продължава към Разлог и гара Костадиново. „Марин и Стефан Димитрови имат роля за контакт с длъжностни лица с цел протекция. Стефан Димитров е изградил доверителни отношения с Петя Банкова, Людмил Маринов и Живко Коцев. След залавянето на камиона в Румъния Стефан Димитров е подготвял дарове за длъжностните лица. Трябвало е да бъдат предадени на паркинга до сградата на Народното събрание. Знаете, че при изземванията бяха открити много пари“, каза председателят на ДАНС.

Само една комуникация има установена между Асен Василев и Стефан Димитров – за назначаването на Недан Хаджиев за шеф на ОДМВР-Хасково. Хаджиев вече излезе на снимка с баща и син, както и с бившия главен секретар Живко Коцев. На въпрос на Станислав Балабанов, защо Асен Василев е настоявал конкретно Недан Хаджиев да оглави ОДМВР Хасково и къде, на какъв пост са го засилили да бъде в Агенция „Митници“, Пламен Тончев отговори, че е било в ход проучването на Хаджиев, за да заеме конкретен пост в Агенция „Митници“, но до това назначение не се стига.

Асен Василев бе попитан от журналисти кой го е запознал с Петя Банкова и кой му я е препоръчал.  „Какво значение има това“, отговори той.