България

ДАНС хвана в лъжа кандидата на ПП ДБ за шеф на НЗОК

В Държавна агенция „Национална сигурност“ не е постъпвала декларация във връзка с действителния собственик на „Балкан кредит“ АД. Това се посочва в официално писмо до председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание проф. д-р Костадин Ангелов във връзка с процедурата за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса. Процедурата беше открита на 14 юли.

Станимир Михайлов е единственият кандидат за управител на НЗОК и беше издигнат от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Преди дни той заяви в парламента, че е уведомил Държавна агенция „Национална сигурност“ за действителните собственици на фирмата „Балкан кредит“, на която е изпълнителен директор, и по този начин е изпълнил изискванията на закона. От ДАНС обаче опровергават неговото твърдение.

„След извършена служебна проверка е констатирано, че в ДАНС не е постъпвала декларация във връзка с действителния собственик на „Балкан кредит“ АД“, пише председателят на агенцията Пламен Тончев.

Документът, изпратен от ДАНС, относно наличието на подадена декларация по Закона за мерките срещу изпирането на пари от Станимир Михайлов в качеството му на акционер и изпълнителен директор на фирма „Балкан кредит“ АД, бе публикуван на сайта на Народното събрание.

В понеделник Михайлов беше изслушан в здравната комисия в парламента. В отговор на въпрос на депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Валери Лачовски дали е укривал собственост на фирма и защо не е подал декларация в указания срок, Станимир Михайлов отговори, че е разгласил кои са крайните собственици на дружеството „Балкан кредит“ АД.

„Независимо от името на фирмата, тя никога не се е занимавала с кредитна дейност, защото никога не е кандидатствала и не е получавала такъв лиценз от съответния регулатор. Тази фирма се е занимавала единствено и само с консултантска дейност, като обемите в работата ѝ са сравнително малки. Като консултант през 2018 или 2019 г., във връзка с промени в Закона за мерките срещу изпирането на мръсните пари, аз лично подписах уведомление-декларация до ДАНС, в което съм посочил кои са крайните собственици, с какво точно се занимава фирмата и всичката останала информация, която беше поискана“, каза тогава Михайлов.

По думите му юрисконсултът на фирмата е пропуснал да подаде декларацията. „Аз съм изпълнителен директор. След като за това нещо подлежим на административна глоба, ние ще си я заплатим“, добави още Станимир Михайлов./Дарик нюз/