БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 84. Съюзът на съдиите поиска ВСС да уволни Иван Гешев, Европа ни закла

Съюзът на съдиите поиска от ВСС да започнат процедура за уволнението на главния прокурор Иван Гешев.

Oбpъщeниeтo нa CCБ нe e ĸoнĸpeтнo пo пoвoд дoĸлaдa зa въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa y нac, peшeниeтo e взeтo нa Oбщo cъбpaниe нa 19 ceптeмвpи. Πoвeдeниeтo нa глaвния пpoĸypop вeчe зaплaшвa фyндaмeнти нa пpaвoвaтa дъpжaвa, ĸoeтo нe мoжe и нe бивa дa ocтaвя cъдиитe бeзyчacтни, зaявявaт oт Cъюзa цитирани от Фрог нюз.

За България все още важи механизмът за сътрудничество и проверка и предстои все още работа, която правителството трябва да свърши, преди той да бъде вдигнат, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова при представянето на докладите по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона в страните-членки. 

„Необходим е сериозен брой на окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта“, се казва в доклада. 

До момента единствено от ГЕРБ смятат, че докладът е положителен.

В 84-я ден на недоволство от властта и главният обвинител пред сградата на Съдебната палата в София са десетки граждани. Надсловът на демонстрацията е ”Правосъдие без каскет”. Граждани, скандират „Оставка!“. 

„С голям интерес и много дълго чаках този доклад. Той не е „Среден 3″. Това е звучен шамар, който продължава да ехти. Ще ви обясняват колко е отличен. Това не е вярно. Властта се страхува от това, което стана, от вас. Страхува се, защото всички ние, които сме на площада, сме заспал гигант, който се събуди и няма как да бъде приспан. За пръв път ЕК каза с ясни думи къде е проблемът и го посочи че България няма резултати в борбата с корупцията, каза, че главният прокурор е безконтролен“, заяви адв. Росен Рашков.