КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Директорът на ОД МВР Хасково: Шахматистът мести фигурите с оглед на своята концепция за играта

На 5 юли МВР отбелязва своя професионален празник. Преди 144  години с Указа на княз Александър Батенберг е създадено Министерство на вътрешните работи, което е в основата на държавността.

Г-н Георгиев, рядко се появявавате в медиите?

От кратко време съм директор. Сигурно е заради това.

Сигурно имате какво да ни кажете. Преди няколко дни акция за наркотици, а дрога не е хващана в Хасковска област от близо 2 години?

Резултат от адекватните усилия на колегите. Адмирарам това, което направиха. Имам предвид техните действия и прецизност. Признателен съм на колегите си и във всички останали случаи, които правят в полза на хората.

Днес имате празник. Колко ще бъдат наградени и за какво?

Общо 118 души ще бъдат наградени. Всеки е за отделен принос към служебната дейност.

Не знам дали си спомняте, че на първата среща с журналистите, Ви казах, че полицаите казват за Вас, че сте им Великденския им подарък. Сега полицаите казват, че много държите на тях.

Разбира се, те са ми колеги.

В последно време в хасковската дирекция се смениха много директори. Това не им ли действа демотивиращо?

Не съм забелязал такова нещо. Напротив. Заварих мотивирани колеги да изпълняват задълженията си. В дирекцията няма проблеми, категоричен съм. Нищо фрапиращо, ежедневни задачки и колегите ги преодоляват с лекота.

Бяхте ли честен с отговора на този въпрос?

С отговора на всеки въпрос съм честен.

Аз не мисля така обаче?

Аз не виждам някой да има проблеми. Има ежедневни трудности, с които колегите се сблъскват. Но такава ни е работата. Не е лесно. Ограничени сме, както и навсякъде откъм ресурси. Кадровият потенциал в тази дирекция обаче е изключително висок. Аз виждам добро взаймодействие между колегите си и колегите и външни институции.

От известно време директорите сте длъжници на РПУ Хасково. Сигурно вашата статистика сочи, че там полицаите се справят много добре. Там обаче има една клика, която не иска да счупи „сглобката“, а това влошава психоклимата на работа?

Удивен съм на Вашия анализ за моите структури. Защо споменахте точно това Районно управление, което е най-голямото, най-натовареното, най-много хора обслужва. Имах достатъчно време да се ориентирам в обстановката и се връщам на констатацията си, че колегите си взаимодестват перфектно.

С това задоволство, което изразявате най-вероятно рокадите приключиха. Сменихте шефовете на Криминална, на Икономическа, на РПУ Харманли.

Ежедневно назначаваме и освобождаваме служители. Има нормално текучество. Това всичко се прави, за да се оптимизира работата. Не знам дали с това Ви отговорих на въпроса.

Не?

Играта на шах и опазването на обществения ред си приличат, но и се различават много. Шахматистът мести фигурите с оглед на своята концепция за играта. И ние виждаме кой какви качества има, примерно офицерът се движи по един начин и го разполагаме там, където ще е най-необходим. Топът е по друг начин, но той ще е необходим в зоната на своята отговорност.

Прекрасно разбрах какво казахте, но какво ще стане с царя? Знаете, че в града се говори за Вашето място.

Сега въпросът какъв е?

Дали ще останете на този пост?

Приемам Ви в кабинета си. Елате след една седмица, пак ще бъда тук. Нека да не започваме обратното броене. Нека се концентрираме върху днешния ден. Нека гледаме днес как са нещата и дали сме си свършили работата, дали я вършим правилно.

Вие идвате от София, от 4 месеца сте директор. Разбрахте ли кой е най-големият проблем на хората, не на полицаите. Това, че са им откраднали кокошката или това че сте хванали 9 кг хероин?

Регионът има някои специфики. Мисля, че това, което правим отговаря на очакванията на хората. Те се притесняват от всякакво посегателоство. Определящи са престъпленията срещу собствеността. За тази година те са 568, разкрити са 248, т.е около 44% разкриваемост. Миналата година са били 502, а разкриваемостта е била 41%.

Тук наблюдавам един феномен, който не мога да си обясня. Нямаме нито едно противозаконно отнемане на превозно средство, което да е принудително отворено, да е отключено от извършителите. Хасковската общественост не ме изненадала с един случай, в който да не открадната кола, която да не е отключена, а в повечето случаи и с ключ на таблото. Това не мога да си го обясня и леко ме притеснява, защото колата като изчезне цялата полиция я търси. Тук потрадалите граждани улесняват извършителите на тези престъпления.

Приятно съм изненадан, че тук не виждам интензивност на насилствени престъпления. Рядко срещам грабеж, хулигански действия. Тук хората ми изглеждат по-спокойни.

По случай празника на МВР – Чавдар Георгиев поздрави колегите си. 

Скъпи  служители,

На този светъл празник Ви желая здраве, търпение, лични и професионални успехи. Поздравявам Ви за всеки миг, в който сте били по-силни, по-находчиви и по-решителни от злото и сте съумявали да бъдете концентрирани и отзивчиви и да постигате успехи в борбата с престъпността. Затова съм дълбоко признателен за усилията, търпението и волята, които полагате.

Честитя празника и на Вашите семейства, които Ви оказаха стабилна подкрепа в моментите с опазването на обществения ред и сигурност.