КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Доц. Жана Попова: Не медиите, а отделни журналисти са боксови круши

“Мина този период, в който медиите са боксова круша, по-скоро отделни журналисти стават боксови круши“, каза пред БНР доц. Жана Попова, преподавател във Факултет по журналистика и масова комуникация на СУ „Климент Охридски“. Тя гостува в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ по повод организираната от СБЖ дискусия по-късно през деня за състоянието на медиите в България, свободата на словото и правата на журналистиката.

“Самата гилдия беше атакувана и то в рамките почти на цяла седмица от г-н Валери Симеонов. Както знаем самият той има собствена телевизия, така че от една страна се върви по линията на това отделни хора да бъдат сплашвани, тъй като всяка намеса от страна на депутат, министър, премиер, евродепутат, главен прокурор – всяка подобна намеса действа по този смразяващ начин, тъй като все пак журналистите са хора“, посочи още тя.

За поведението на Валери Симеонов

“Нека разделим двете сфери – хазарта и лотарията. Аз не съм сигурна, че законодателните промени, които в момента вървят, ще ограничат хазартното потребление на такива стоки. Те ще върнат просто лотарията при държавата. В случая обаче имаме няколко отделни явления – едното от тях е – изключителното свиване на пазара на телевизиите и концентрацията на различни права, да речем телевизионните права за излъчване на футболното първенство, да речем как оттук нататък ще се договарят телевизиите за разпространение на най-скъпата стока – спортните състезания, ние за това почти не говорим“, заяви доц. Попова и допълни:

“В същото време виждаме Валери Симеонов, който довчера обясняваше, че Нова телевизия е място, което с неговите колеги наричат “кафез за папагали“, в един момент той отива и лайква тази телевизия на г-н Домусчиев – няма проблем в такова поведение. Виждали сме много метаморфози на Валери Симеонов, въпросът е, че е абсолютно недопустим този начин – да се саморазправя с журналисти, да обвинява журналисти, представител на Народното събрание да разпространява думи, които може би са клевета – не знам, надявам се да има някакво разрешаване на този въпрос, но не може по този начин да бъдат заплашвани журналисти“.

С продажбата на бТВ ли е свързано това поведение

“Да, аз смятам, че е свързано с продажбата на бТВ и с това, което все пак трябва да направят държавните институции, дори, ако щете комисията, която отговаря да разгледа документите оттам нататък, тъй че със сигурност мисля, че има подобен знак. Най-големият знак е към журналистите, защото от тук нататък абсолютно всяко действие на журналистите, всяка дума на журналистите трябва да бъде гледана –дали са проверили факта, или не са проверили факта “, посочи още тя.

Източник и снимка: БНР