България

Доц. Н. Киселова: Няма нарушение на Конституцията, ако в понеделник няма кандидат за премиер

„Оттук-нататък има 2 изхода – да се позовем на практиката, където обичайно е било 7 дни да се посочи кандидат за премиер или държавният глава да се договори с парламентарната група, тя кога ще предложи кандидат. След като предложи кандидат, той има 7 дни“. Това обясни днес по БНТ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Според нея в понеделник, ако БСП не представят кандидат за министър-председател, няма нарушение на Конституцията нито от тях, нито от държавния глава.

На въпрос, дали може в дадения трети мандат може да се използва, за да бъде избран председател на КЕВР, Киселова отговори: „Не пречи в рамките на това Народно събрание да бъдат направени и други процедури освен да се състави правителство.

„Може да има проблеми, ако министър в оставка бъде номиниран за председател на комисия“, каза още Киселова, която обясни процедурата за Бойко Рашков и КПКОНПИ. „Няма как след като цялото правителство е в оставка, един министър да бъде преназначен в друга структура“, допълни още тя.