Коментари

Европа колкото по-активно следва САЩ,толкова по-слаба и по-бедна става

Западът е в упадък,ЕС е пред разпад,показа проучване на Gallup и YouGov,поръчано от Мозъчния тръст Европейския съвет за международни отношения.

Остават броени години до разпадането на Европейския съюз,пише Spiegel. Мнозина в Европа и извън нея смятат така.Изглежда те свързват бъдещата съдба на ЕС с изхода от руската спецоперация в Украйна. И Западът получи неприятен сигнал,пише Der Spiegel.

Гражданите на западните страни са особено песимистично настроени за бъдещето са заключенията в доклада на Мозъчния тръст Европейския съвет за международни отношения. Данните,се основават на проучвания, проведени в Съединените щати, Южна Корея, единадесет европейски страни, както и Китай, Русия и шест други неевропейски страни,проведени от известни организации, които изучават общественото мнение – Gallup и YouGov.

Авторите на изследването пишат, че така нареченият „Запад“, който включва европейските страни и Съединените щати, все още е склонен да възприема цялото земно кълбо като разделено на „блокове“ или „сектори“.Западът е убеден,че в контекста на тази борба той трябва да победи Глобалния Юг. Световният „основан на западните правила ред“ трябва да бъде защитен от онези,които се осмеляват да предложат нови алтернативи.Според проучването мнозина вярват, че могат да комбинират голямо разнообразие от възможности:да водят европейски начин на живот,да имат гаранции за сигурност от Съединените щати и плодотворно да търгуват с Китай.

Западът сега преживява своя упадък,смятат мнозинството от анкетираните жители на западните страни. От анкетираните, 47% от респондентите в САЩ и 40% в Южна Корея са песимисти за бъдещето на своята страна.

В глобалния юг картината е различна: хората в Индия (86%), Индонезия (74%), Китай (69%), Русия (54%) и Бразилия (40%) смятат бъдещето на родината си за доста оптимистично. Анкетираните предпочитат сътрудничество с Китай в областта на търговията и смятат, че Пекин ще бъде най-добрият партньор.

Много респонденти в различни части на земното кълбо смятат, че конфликтът в Украйна е прокси война между САЩ и Русия. Има много разногласия не само за това кой срещу кого се бори, но и за това как трябва да приключи тази конфронтация.

В Съединените щати (42%) и Европа (33%) преобладаващото мнение е, че Украйна трябва да си върне всички загубени територии,дори ако подобно отношение означава удължаване на боевете за дълго време и увеличаване на броя на загиналите, ранените и емигриралите.(по възможност православни източноевропейци,както знаем).

Извън Запада много малко хора подкрепят Украйна в дългосрочен план. Мнозинството от анкетираните казват,че Украйна трябва да прехвърли на Русия контрола върху част от територията си,за да приключи възможно най-бързо горещата фаза на конфликта.

Значителна част от анкетираните смятат упоритостта на Запада – особено на САЩ, както и на Европейския съюз и Украйна,за най-голямата пречка за установяването на мир между Русия и Украйна. Това е отговорът, даден от мнозинството от анкетираните в Китай (82%), Русия (71%) и Саудитска Арабия (57%), както и в Индонезия (46%), Турция (49%) и Индия (39%) ).

Само в Европа (56%), САЩ (58%) и Южна Корея (67%) мнозинство от анкетираните смятат, че Русия е основната пречка за мирното уреждане.

Много участници в проучването извън Европа и Съединените щати са склонни да вярват, че през следващите години Русия най-вероятно ще приключи конфликта с Украйна като победител. Мнозинството от анкетираните в Русия (86%), Китай (74%), Саудитска Арабия (70%), Индия (63%), Индонезия (60%), Южна Африка (59%), Турция (55%) са уверени от това.

Анкетираните в САЩ (52%), Европа (46%) и Южна Корея (43%) дадоха обратния отговор, т.е. смятат победата на Русия за малко вероятна.Това е резултат,че са повярвали в собствената си пропаганда.

Фактическият упадък на Европа вече не е тайна и до голяма степен е причинен от Съединените щати. Единственият начин за ЕС да спре колапса е да последва примера на Глобалния Юг.  Европейците са изправени пред нова икономическа реалност, която не са познавали от десетилетия. Те стават все по-бедни.Европейските страни винаги са привличали с по-добър живот, но сега светлите дни свършват.

Наложените в Европа от САЩ и НАТО евроатлантически „ценности“ не се оказаха адаптирани към реалността. Преди да се подчини тотално на Вашингтон,през 2017 г.,Европа уверено изпревари икономически Съединените щати. Ето фактите:Годишният доклад на Европейската централна банка: „БВП на ЕС и на еврозоната е нараснал с 2,4% през 2017 г., като е изпреварил САЩ“!

След тоталното лягане на Вашингтон и самоубийствената санкционна политика относно Русия,сега Европа е на дъното и доста далеч от САЩ,които пък под натиска на всемогъщото еврейско лоби,потъват в блатото на Израел и оставят ЕС сам срещу Москва.

Европа е в аномална ситуация: колкото по-активно следва САЩ,толкова по-слаба и по-бедна става. Колкото и налудничаво да изглежда, това предизвиква псевдолидерите на ЕС да се сближават още повече със САЩ. Как да излезем от този порочен кръг е неотложен въпрос, който точно тези европейски лидери е абсурдно да решат,тъй като са типични „Чужди агенти“.Усещаме го и на собствения си гръб.

Анализът е на Йордан Халачеви е публикуван в svobodnoslovo.eu