Спорт

Европейска титла, световен рекорд и олимпийски норматив за Петър Мицин

Талантливият български плувец Петър Мицин постигна още един страхотен успех по време на европейското първенство по плуване за юноши и девойки в Белград, Сърбия, след като спечели титлата на 400 метра свободен стил със световен рекорд при подрастващите.

Мицин направи поредното си много силно плуване в сръбската столица, спирайки хронометрите на 3:44.31 минути. По този начин възпитаникът на Николай Вакареев прати в историята предишното върхово постижение за юноши, което бе с три десети по-добро и беше притежание на австралиеца Мак Хортън, който ги постави през 2014-а, а две години по-късно спечели и олимпийски златен медал в Рио де Жанейро, Бразилия.

Чудесното постижение на Петър Мицин му донесе и покрит норматив „А“ за участие на летните олимпийски игри в Париж през  2024 година. Вчера българинът стори същото и по пътя си към титлата на 400 метра свободен стил.

По този начин талантливият ни състезател приключва страхотното за себе си европейско първенство за юноши и девойки в Белград с три титли – на 200, 400 и 800 метра свободен стил, два покрити норматива „А“ за Париж 2024 – на 400 и 800 метра и световен рекорд за юноши на 400 метра./БНР/

сн. bgswim.net