България

Енергетици блокираха пътища в Старозагорско

Заетите във въгледобивния комплекс „Марица-изток“ блокираха тази сутрин движението на няколко ключови точки от област Стара Загора. По този начин те изразяват несъгласието си с вариантите на Териториални планове, в които, по думите им, няма никакъв справедлив преход. Тази сутрин движението беше спряно на Прохода Република в района на град Гурково. Близо 600 миньори, енергетици и синдикалисти излязоха на пътното платно с искане за запазване на енергийната сигурност на страната и работните места в комплекс „Марица-изток“.

Затворен за движение е и подходът за АМ „Тракия“ от Стара Загора. Над 200 миньори и енергетици спряха движението в района на разклона за село Загоре. Те настояват Министерски съвет да спре приемането на Териториалните планове.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ Бисер Бинев беше категоричен, че протестите ще продължат, ако исканията на заетите в комплекса не бъдат чути.

Миньори и енергетици спряха движението и по пътя Гълъбово-Обручище. На местата с блокади е засилено полицейското присъствие./БНР Стара Загора/