Здраве

Забавените имунизации притесняват родители и педиатри

Забавянето с вече два месеца в имунизационния календар на децата тревожи хиляди родители. „Зелените коридори“, които трябваше да бъдат създадени, все още не са факт и така бебетата ще трябва да изчакат по-добри времена, за да бъдат ваксинирани според имунизационния календар.

Ако изобщо има добра страна това извънредно положение, то това е по-малкият брой на деца, настанени за лечение в болниците. Децата не контактуват, не обменят вируси и бактерии, не играят навън, а микробите остават по площадките. 

„От втория месец трябваше да започнат следващите задължителни имунизации, но поради извънредното положение те не са поставени. Доколкото ми е известно, трябва да започнат от втория месец и да се поставят 2,3 и 4-ти месец, но заради това положение не са започнали“, казва Ана Станчева, майка на тримесечната Яна.

Ана Станчева изрази притеснение от забавеното поставяне на ваксини на детето ѝ, защото смята, че има риск бебето да се зарази с различни болести.

Отговор на тревогите на Ани дава д-р Ева Цонкова, началник на педиатрията в Университетската болница „Канев“ в Русе.

„Интересът и притеснението на родителите споделяме и всички ние, педиатрите, защото имунизационният календар е именно за това – спазвайки го, да предпазим нашите деца от социално значими заразни заболявания, които са не по-малко важни от Covid-19, който през последните дни очевидно измести фокуса“, коментира д-р Цонкова.

Втората тревога на родителите е свързана с витамин Д и неговото набавяне във времето на извънредното положение.

„Източниците на витамин Д са в три насоки. Единият източник – това са ултравиолетовите лъчи, той е най-естественият. Вторият източник са синтетичните препарати, които могат да се дават на децата в съответната доза по преценка на наблюдаващия педиатър и третият източник са храни – черен дроб, жълтък, мляко и млечни произведения, както и някои рибни продукти“, изтъкна лекарят.

Източник: БНР Снимка: УМБАЛ „Канев“ АД