България

Започват Великденските пости

От днес за православния свят започват Великденските пости, в чест на приближаващия „Празник на празниците“ – Възкресение Христово. Те припомнят за 40-дневния пост на Исус Христос в пустинята.

Великият пост е време за молитва и покаяние. За тази духовна борба разказва архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир.

„Всички да бъдем в храмовете, ще си кажем – айде с този пост поне един грях от обичайните си да премахна. Защото виждаме, че всичко може да свърши утре и ще се явим пред съда. Там няма да ни питат нито за политика, нито за войната.“

Християнската църква нарича началото на Великденския пост Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, „очистват се“ и се доближават до Исус Христос.

Отец Божидар от столичния храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ обяснява как.

„Първата седмица ние православните християни спазваме строг пост. В събота и неделя се събираме, за да се пречистим заедно.През седмицата, за да можем да се причестяваме с Бог, църквата е отредила да се отслужва и една рядка литургия, така наречената литургия на преждеосветените дарове, така че във всяка сряда и петък ще имаме възможност също да се причестим. Накрая стигаме до последната седмица, когато започва  Страстната седмица“./БНР/