КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Започна интригата за шефското място в Окръжен съд Хасково

Интригата за шефското място в Окръжен съд Хасково започна след като Висшия съдебен съвет откри процедура за председателския пост. Това, според кадровият орган е станало вчера, а ние вече писахме, че мандатът на сегашния председател Миглена Тянкова изтича и че по закон тя няма право на друг.

Въпреки че ход на процедурата е бил даден вчера, то имена на претендентите за поста отдавна се въртят в публичното пространство. До този момент официално няма нищо черно на бяло.

На последната пресконференция в Окръжен съд Хасково, от Taran.news попитахме дали някой от сегашните заместници ще се кандидатира, но ни бе отговорено с мълчание. Въпреки това името на Милена Дечева като кандидат за председателското място се върти от известно време. До този момент, тя запазва мълчание по темата, но в юридическите среди упорито се твърди, че ще подаде документи за конкурса.

Другият претендент според нас ще бъде наказателният съдия Стратимир Димитров. Той, както и другият наказателен съдия от ХОС – Филип Филипов, са сред обсъжданите имена.

С това обаче не се изчерпват претендентите. Председателят на Районен съд Хасково – Пламен Георгиев все още не е обявил намеренията си, въпреки че и неговият мандат изтича. На пресконференция, той обеща, че ще оповести дали ще се кандидатира за втори мандат в Районен съд или ще влезе в надпреварата за председател на Окръжен съд Хасково. Наясно с врътките в съдебната власт посочват пред нас неофициално, че той няма да е претендент за Окръжен съд, но ще се кандидатира за втори шефски мандат на районните съдии.

Председателят на Районен съд Димитровград – Иван Маринов обаче ще влезе в надпревара за шефския стол на ХОС. Служители на ХОС коментираха, че приемат външна кандидатура да оглави ХОС, а шефът им да не е от настоящите окръжни. Иван Маринов ще получи подкрепа и от други районни съдии, но ще срещне съпротива от окръжните правораздаватели и това е гарантирано, твърдят информирани.

Това са имената, които са известни на този етап и резонно възниква въпросът, кой от тях е с най-големи шансове. На този въпрос никой не се наема да отговори и никой не може да говори с някаква категоричност.

Има едно обаче в цялата ситуация. Името на Филип Филипов най-вероятно е спуснато, за да се размиват нещата и темата да се разсейва. И въпреки, че неговота име се спряга от месеци в съдийските среди, то той няма да подаде документите си.

Във ВСС има професионална и политическа квота. Затова потърсихме коментари и от партиите, на кого ще заложат. Оказва се, че Дечева е харесвана от ГЕРБ, а Димитров от „Продължаваме промяната“. БСП запазват мълчение по темата и избягват въпросите. Те ще нареждат нещата си според политиката на коалицията.   

Дори на финалната права тази прогноза да се окаже вярна, то изходът от борбата ще е непредсказуем. Защото новият председател на ХОС ще бъде избран от новия ВСС, който се очаква да заработи от есента. А в него много вероятно, е, да е сегашният шеф на ХОС – Миглена Тянкова, което означава, че тя ще има важен глас при определяне на наследника си. По наша информация, в областта се подготвя подписка, която до дни ще издигне кандидатурата на Тянкова за член на ВСС от професионалната квота. Миглена Тянкова за пореден път не ни вдигна телефона, за да отговори на въпроса, дали това е така. На последната пресконференция обаче, тя обеща, че ще отчете мандата си пред журналистите. И ако това се случи, то от Taran.news си запазваме правото да зададем точно този въпрос.