БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

И прокуратурата отказа да се занимава с хасковска съдийка по скандала -„ЦУМ-гейт“

Софийската районна прокуратура (СРП) отказа да образува разследване за неизпълнение на съдебно решение срещу главния съдебен инспектор Теодора Точкова по повод забавеното с няколко месеца разгласяване на документите от проверката по случая, станал популярен като „ЦУМгейт“. Това съобщи пред Свободна Европа гражданският активист Николай Неделчев, който окончателно спечели дело срещу Инспектората към ВСС (ИВСС) по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) по-рано тази година.

Прокурорската проверка срещу Точкова беше образувана в края на август по сигнал на Неделчев, след като на 16 юли Административният съд София-град(АССГ) окончателно нареди на Инспектората да предостави поисканите от него документи за „ЦУМ-гейт“ от 2017 г.

Вместо да направи това, ИВСС поиска отмяна на съдебния акт от Върховния административен съд (ВАС), но на 19 ноември загуби и това дело. В крайна сметка Неделчев получи исканата от него информация чак на 9 декември.

Ден по-късно мнозинството във ВСС отхвърли предложението на председателя на Върховния касацонен съд (ВКС) Лозан Панов за изслушване на Точкова по случая с формалния мотив, че тя вече е предоставила публичен достъп до документите по „ЦУМ-гейт“ и няма смисъл да бъде изслушвана. Самата тя предварително беше изпратила на съвета своя позиция, в която отричаше да е отказвала да изпълни решението на АССГ от 16 юли.

Така, последната дума по този въпрос беше предоставена на Софийската районна прокуратура, която трябваше да установи дали Точкова е нарушила 14-дневния срок за изпълнения на този съдебен акт или не. Това обаче така и не се е случило, тъй като държавното обвинение дори не е успяло да разбере дали Инспекторатът към ВСС изобщо е бил уведомен за решението на АССГ.

Това става ясно от постановлението, с което прокурор Вероника Трифонова отказва да образува разследване срещу Точкова на 10 декември – същият ден, в който ВСС пък отказа да я повика на изслушване по случая.

По думите на Неделчев пред Свободна Европа обвинителката основава отказа си на неустановени според нея обстоятелства, които са лесно проверими по делото, спечелено от него по ЗДОИ.

Той разказа, че в постановлението на прокурор Трифонова е записано, че водещият проверката полицай така и не е получил официален отговор от ВАС на въпроса дали Инспекторатът е получил решението на АССГ от 16 юли. Прокуратурата не е успяла дори да разбере защо административното дело се намира във ВАС, след като е било окончателно решено от долната инстанция.

По този повод Неделчев коментира пред Свободна Европа, че той лично е уведомил и СРП, и водещия проверката полицай за заведеното дело за отмяна, но това изобщо не е отразено от тях.

Дали ИВСС е знаел за решението на АССГ по делото за предоставяне на достъп до материалите от „ЦУМ-гейт“, всъщност става ясно от решение на самия инспекторат още от 11 август. С него е спряно производството в Инспектората по заявлението на Неделчев по ЗДОИ заради заведеното пред ВАС дело за отмяна на акта на Административния съд София-град.

В този документ е записано, че инспекторите са получили решението на АССГ по казуса на 28 юли. Именно от тази дата започва да тече и задължителният 14-дневен срок, в който Точкова е трябвало да изпълни съдебния акт и да предостави на Неделчев исканата от него информация. Този срок е изтекъл на 11 август – денят, в който ИВСС спира производството по заявлението за информация до произнасянето на ВАС по искането за отмяна.

„Сроковете, предвидени за издаването на акта, са спрели да текат. Мотивите да бъде спряно административното производство бяха продиктувани от наличието на образувано съдебно производство по подадено от главния инспектор искане за отмяна на влязло в сила решение [от 16 юли] по описа на АССГ“, се казваше в официалната позиция на Точкова по случая, изпратена на ВСС и медиите на 9 декември.

Главният съдебен инспектор обаче пропусна да коментира факта, че дори да се приеме за вярно тълкуванието ѝ, че срокът за изпълнение на въпросното съдебно решение е спрял да тече на 11 август, това всъщност е бил последният ден от него.

Адвокат Александър Кашъмов, който защитава Николай Неделчев по делото срещу ИВСС, подчерта пред Свободна Европа, че заведеното дело за отмяна на един съдебен акт не спира действието на въпросния съдебен акт, защото той вече е влязъл в сила. По думите му в случая действително става въпрос за отказ на Точкова да изпълни съдебно решение в продължение на няколко месеца.

Предстои Николай Неделчев да обжала пред Софийската градска прокуратура отказа на прокурор Вероника Трифонова да разследва главния съдебен инспектор./Свободна Европа/

Б.ред – Теодора Точкова бе председател на административен съд Хасково преди да замине за София в ИВСС. Мандът й и изтече преди няколко месеца и все още официално не е ясно, защо е на поста и защо Народното събрание не избира нов главен инспектор.

Заглавието е на Taran.news