България

Какво става Киро? В Македония не разрешават колата да е с българска регистрация

Властите в Северна Македония вече не разрешавали да притежаваш и управляваш на територията на страната кола с българска регистрация, казаха служители на ГКПП „Гюешево“.

Срокът за пререгистриране на лек автомобил, регистринан в Кюстендил и изобщо в България, е 5 дни, за товарните автомобили – 3 дни, казаха запознати с проблема.

Имало доста върнати МПС на македонския пункт „Деве баир“.

Стотици македонци са закупили досега в Кюстендил предимно коли втора употреба. И ги управляват с кюстендилска регистрация.

На практика македонци с българско гражданство вече спират да купуват кола в България, освен ако не я регистрират в Северна Македония в определения срок. Предприемач от Кюстендил, съдействал  досега на македонци да закупят или регистрират автомобил в КАТ и в общината в града, коментира.

„Има страхотен проблем. Всичките български коли ги връщат, не дават да влизат в Македония и им слагат забрана. Взимат им колите, искат да ги обмитяват и да бъдат с македонски номера. На границата всички коли с българска регистрация ги връщат или глобяват. Трябва да ги обмитяват и да слагат македонски номера на колите. Това означава, че ще спрат да регистрират тук, при нас. Няма да се прави „Гражданска отговорност“, няма да се правят винетки. За камионите три дена е срокът. Повече камион с българска регистрация влекач не може да седи в Македония“./БНР/

Заглавието е на Taran.news